Zbog čega da odaberete keš kredit?

Potrebna je prethodna analiza svih mogućnosti koje keš kredit daje, ali i opasnosti od kojih se treba zaštititi.

Kredit je od velike pomoći kada planiramo svoje finansije na kraće ili na duže staze. Međutim, potrebna je prethodna analiza svih mogućnosti koje keš kredit daje, ali i opasnosti od kojih se treba zaštititi. Važno je znati i da, ako želite namenski da se zadužite za neku konkretnu kupovinu, u većini banaka vam se više isplati da uzmete keš kredit nego potrošački. Ukoliko kamate nisu niže za namenski kredit, odlučite se za gotovisnki.

Zašto uzeti keš kredit?

Potrošački kredit podrazumeva da sve što planirate da kupite morate da nabavite u samo jednoj prodavnici. Novac ne dobijate na ruke, već banka isplaćuje direktno prodavcu, nakon što donesete profakturu. Keš kredit je mnogo jednostavniji – omogućava da sa novcem raspolažete kako hoćete i niko u banci vas neće ni pitati za koje namene uzimate novac. Suma se uplaćuje direktno na vaš račun. Ono što planirate možete da kupite gde god želite i kada hoćete.

Na šta bi trebalo obratiti pažnju?

Pre svega je neophodno da imate tekući račun u banci od koje tražite pozajmicu (prenos plate nije obavezan, ali je kamatna stopa svuda povoljnija ukoliko to učinite za dva, tri, pa i više procenata). Potom morate biti zaposleni godinu dana, odnosno stalno zaposleni minimalno tri meseca. Takođe, većina banaka zahteva da niste menjali poslodavca u poslednja tri meseca, a ponekad i šest meseci. Vodite računa i o pratećim troškovima, poput naknade za obradu kredita, godišnje naknade za praćenje kredita, osiguranja, sitna slova u ugovoru. Morate biti upoznati i sa vrstom kamatne stope, odnosno da li je ona fiksna ili varijabilna, kao i od čega će zavisiti visina kamatne stope u budućnosti, ukoliko je reč o promenljivoj kamatnoj stopi. Većina ljudi prednost daje kreditima sa fiksnom kamatnom stopom.

Izvor: Kamatica 

Foto: Pixabay / stevepb

Prijava na newsletter

Pročitajte još: