Uspeh novosadske kompanije SmartCat na takmičenju u Krakovu

Novosadska startap kompanija SmartCat osvojila je šansu da se sa drugim startap idejama oproba na regionalnom finalu u Krakovu.

NOVI SAD: Novosadska startap kompanija SmartCat na nedavno održanom drugom PowerUp takmičenju u Srbiji, osvojila je prvo mesto i šansu da se sa drugim startap idejama oproba na regionalnom finalu u Krakovu.
smartcat

Predstavnica ove kompanije Sanja Hajduković kaže da je ova pobeda bila velika šansa da se dobro predstave u Krakovu. U tome su i uspeli, plasiravši se među 14 najboljih od ukupno 300 evropskih timova koji su se prijavili na prestižno PowerUp! takmičenje iz oblasti energije i čistih tehnologija, u organizaciji evropske kompanije InnoEnergy.

Učešće u samom finalu takmičenja je veliki uspeh za Srbiju, jedinu zemlju pored Turske, izvan Evropske unije koja je imala predstavnika na ovom takmičenju.

Imali smo priliku da upoznamo predstavnike kompanija InnoEnergy i Veolia Group koji su vrlo zainteresovani za saradnju s nama. Naš Optimus Power s tehnologijom korišćenja velikih podataka i mašinskog učenja u oblasti energije i energetske efikasnosti, privukao je dosta pažnje, budući da može biti od koristi svim velikim kompanijama koje traže način da unaprede svoje poslovanje. Zainteresovanost investitora je definitivno pokazatelj da smo kreirali proizvod koji je potreban današnjem tržištu, kaže Sanja Hajduković.

Danubia NanoTech iz Slovačke proglašen je pobednikom takmičenja, dobivši ček na 50.000 evra, kao i priliku da se priključi prestižnom Highway biznis akcelaratoru. Drugo mesto, i 10.000 evra osvojio je Atlant ZD iz Letonije sa svojim 3D štampačem specijalizovanim za proizvodnju mikro i nano čipova, dok je treće mesto, uz novčanu nagradu od 5.000 evra odneo V-Chiller iz Mađarske, sa njihovim revolucionarnim rashladnim uređajem koji konzervirana pića može da ohladi za samo jedan minut, bez štete po okolinu.

Kompanija SmartCat nastala je pre skoro četiri godine s inovativnom idejom implementacije kompleksnih sistema za obradu velikih količina podataka uz upotrebnu naprednih algoritama mašinskog učenja i veštačke inteligencije.
Optimus Power je nastao pre oko godinu dana prijavom na EuropianDataIncubator program, gde smo takođe ostvarili zapažen uspeh, osvojili 85.000 evra i završili kao finalisti programa. S obzirom na odlične rezultate i uloženo vreme, odlučili smo i da se okrenemo domaćim takmičenjima kao što su ClimateKIC i Power Up i do sada su iskustva sjajna. Na samom rešenju, pored direktora Nenada Božića i mene kao vođe projekta, aktivno radi i naš Data Science tim – Dušan Ranđelović, Nina Marjanović i Stanko Kuveljić, kaže Sanja Hajduković i dodaje da je Optimus Power softversko rešenje koje upravlja sistemima za klimatizaciju, grejanje i hlađenje u poslovnim zgradama, hotelima, bolnicama i kancelarijama radi optimizacije potrošnje električne energije.

Zaštita životne sredine

U ovom trenutku velika pažnja poklanja uštedi energije i “zelenom” načinu života i zaštite životne sredine, i to može biti od velike pomoći da ova ideja nađe put do kupaca u regionu.

Oblast kojom se bavimo u okviru Optimus Powera je važna, s obzirom na sve veću potrošnju električne energije u svetu, ističe naša sagovornica.

Kako dodaje, zgrade koriste oko 45 odsto električne energije, a KGH uređaji su jedni od najvećih potrošača i njihova optimizacija jedan je od prioriteta u procesu povećanja energetske efikasnosti.

Pored smanjenja troškova, koji su evidentni, veliki značaj ovog projekta je i društvena odgovornost svih nas prema resursima, odnosno zaštita životne sredine, poručila je naša sagovornica.

Optimus Power analizira istorijske podatke o potrošnji električne energije u odnosu na preko 30 parametara kao što su, na primer, spoljnja i unutrašnja temperatura, da li je radni dan ili ne, sezonske i nedeljne promene u potrošnji, i pomoću algoritama mašinskog učenja optimizuje rad KGH uređaja i time smanjuje potrošnju električne energije. Pored toga, Optimus Power detektuje anomalije u radu KGH uređaja i predviđa potrošnju električne energije u budućem vremenu.

Kako ističe, ova kompanija u februaru je završila osnovne funkcionalnosti Optimus Powera i uspešno testirala softversko rešenje.

Nedavno smo se vratili iz Portugala gde smo dogovorili saradnju sa kompanijom VPS i primenu Optimus Powera u praksi, odnosno komercijalizaciju proizvoda. Samo rešenje privlači dosta pažnje, a u sledećim mesecima posvetićemo se daljem razvoju i razgovoru s potencijalnim partnerima na domaćem i evropskom tržištu, zaključila je Sanja Hajduković.

Izvor: Dnevnik.rs

Pixabay: Pixabay, StartupStockPhotos

Prijava na newsletter

Pročitajte još: