U Novom Sadu predstavljen Naučno-tehnološki centar kompanije NIS

U Novom Sadu predstavljen Naučno-tehnološki centar kompanije NIS

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović posetili su Naučno-tehnološki centar kompanije NIS a.d. gde su im predstavljene nove tehnologije u proizvodnji nafte i gasa, kao i IT projekti i investicije te kompanije u obrazovni sistem Srbije. Oni su upoznali mlade stipendiste, koji u okviru programa NIS- a ''Energija znanja'' prave prve profesionalne korake u najvećoj domaćoj naftnoj kompaniji.

-Ovo je fabrika znanja, inovacija i kreativnosti, i primer idealnog srpsko-ruskog spoja. Impresioniran sam što se naši studenti koji nastave obrazovanje u Rusiji, vraćaju u Srbiju da stvaraju nove vrednosti. Čestitam mladim naučnicima koji rade u ovom Naučno-tehnološkom centru, jer njihovo znanje se izvozi i dobro naplaćuje – naglasio je Vučević.

Prema rečima ministarke Mihajlović, energetika i rudarstvo ne znače samo istraživnje, eksploataciju i proizvodnju, već i znanje.

Ambasador Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je da je NIS uspeo da objedini najvažnije sfere rusko-srpske saradnje, odnosno enregetiku, nauku i obrazovanje. Kako je istakao direktor Kiril Tjurdenjev, NIS je u proteklih pet godina zaposlio više od 100 mladih visokokvalifikovanih stručnjaka u ovom Centru, dok je u istom periodu uloženo više od 10,2 miliona evra u razvoj informacionih tehnologija.