Mikroalge kao biodizel gorivo

SRBIJA BI USKOLO MOGLA DA PROIZVODI SVOJE BIODIZEL GORIVO

Tokom trogodišnjeg projekta naučnici Instituta za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu uspeli su da metodom "stresiranja" mikroalgi povećaju njihovu proizvodnju masti za oko 30 odsto, što bi moglo imati veliki uticaj na proizvodnju biodizela u budućnosti.

Projekat je počeo 2017. godine pod okriljem NATO programa "Nauka za mir i bezbednost", u saradnji sa Univerzitetom u Mančesteru i Bejlor Univerziteta u Teksasu, kao i kompanijom Varicon Aqua iz Velike Britanije koja proizvodi bioreaktore i sisteme za uzgoj mikroalgi.

Direktor projekta i naučni savetnik u Institutu za multidisciplinarna istraživanja, Ivan Spasojević, navodi da su posle dve godine rada dobili izvanredne rezultate koji mogu na globalnom nivou značajno da snize cenu biodizela i doprinesu njegovom korišćenju kao biološkog nasuprot fosilnim gorivima.

"Mikroalge su već prepoznate od najvećih naftnih kompanija kao moguća budućnost, pored električne energije. Spasojević dodaje i to da jedna od najvećih američkih naftnih kompanija Ekson ulaže u istraživanja proizvodnje biodizela od algi, s tim što oni koriste genetske modifikacije algi, dok u Institutu za multidisciplinarna istraživanja već proizvode kiseonik iz mikroalgi.

Sa druge strane, Institut je pokrenuo projekat "pozitivnog stresiranja" algi uz pomoć sunčeve svetlosti i drugih uticaja pod nazivom "Radiacioni hormezis u službi povećanja prinosa biomase iz mikroalgi", koji je pokazao da alge daju dobre rezultate kada su pod umerenim "stresom" odnosno proizvode više lipida od kojih se pravi biodizel.