NOBELOVA NAGRADA ZA EKONOMIJU

NOBELOVA NAGRADA ZA EKONOMIJU

Ovogodišnja Nobelova nagrada za ekonomiju je dodeljena Abidžitu Banerdžiju, Ester Diflo i Majklu Kremeru za njihov "eksperimentalni pristup smanjenju globalnog siromaštva".

Oko 700 miliona ljudi živi od uzuzetni niskih prihoda, svake godine, 5 miliona dece umire pre 5. rođendana, od bolesti koje mogu biti sprečene ili izlečene jednostavnim i jeftinim tretmanima.

"Ovogodišnji laureati Nobelove nagrde za ekonomiju uveli su novi pristup u nalaženju pouzdanih odgovora na pitanje kako se najefikasnije boriti protiv globalnog siromaštva", rekao je Jakob Svenson iz Švedske akademije nauka.

U obrazloženju komiiteta navodi se i da su tu obimnu temu troje stručnjaka raščlaninili na brojne manje oblasti, kojima je lakše upravljati, poput na primer zdravstva u kojem su tražili najbolji način unapređenja zdravlja dece.

Dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju znatno su unapredili mogućnosti borbe protiv siromaštva u praksi. Rezultat jedne od njihovih studija je konkretna korist za 5 miliona dece u Indiji, koja su dobila mentore u školama. Njihove eksperimentalne istraživačke metode postale su neizostavni deo ekonomije razvoja, kako unaprediti rezultate obrazovanja.

Posebnu pažnju medija među troje dobitnika nagrade za ekonomiju, privikla je Ester Diflo, druga žena koja je dobila tu nagradu posle Elinor Ostrom 2009. Diflo je takođe i najmlađi dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju.

Diflo, druga žena koja je dobila Nobelovu nagradu za ekonomiju posle Elinor Ostrom 2009, rekla je da je nagrada čini "veoma poniznom".

Nagardu u toj oblasti ustanovila ju je švedska centralna banka 1968, a prvi dobitnik je odabran godinu dana kasnije. Nagradu čini 918.000 dolara, zlatna medalja i diploma.

Zvaničnog naziva "Nagrada Švedske banke za ekonomske nauke u sećanje na Alfreda Nobela", nagradu za ekonomiju nije ustanovio sam Nobel, ali se ona smatra jednom od osnovnih nagrada.  

Prošle nedelje su dodeljene Nobelove nagrade za medicinu, fiziku, hemiju, dve nagrade za književnost i nagrada za mir.  

Svi dobitnici će nagrade primiti 10. decembra u Stokholmu, na godišnjicu Nobelove smrti 1896, osim dobitnika nagrade za mir. Nobelova nagrada za mir se tradicionalno dodeljuje u Oslu.

 

Izvor: N1