KAKO PRONAĆI IDEALAN POSAO?

Traženje posla ume da bude veoma iscrpljujuć zadatak koji iziskuje puno strpljenja i jakih živaca a de ne govorimo o uloženom vremenu. Ima mnogo načina da se dođe do posla, sedenje kod kuće i kukanje kako posla nema definitivno nije jedan od njih. Treba odvojiti vreme, istražiti tržište i videti gde možeš doći do informacija o željenom tipu posla. Pa da počnemo!

Traženje posla ume da bude veoma iscrpljujuć zadatak koji iziskuje puno strpljenja i jakih živaca a de ne govorimo o uloženom vremenu. Ima mnogo načina da se dođe do posla, sedenje kod kuće i kukanje kako posla nema definitivno nije jedan od njih. Treba odvojiti vreme, istražiti tržište i videti gde možeš doći do informacija o željenom tipu posla. Pa da počnemo!

Suzi izbor

Prvi korak je definisanje željenih oblasti rada. Samo reci ja želim da radim u ugostiteljstvu nije dovoljno. Moraš ići još uže, da li su to hoteli ili restorani, da li vidiš sebe kao konobara/icu ili kao receptionera/rku ili kao nekoga ko radi iza kulis akao pomoćno osoblje. Svaki od ovih poslova je drugačiji i zahteva drugačiji set osobina. Tako da je izuzetno važno jasno definisati šta je to tačno čime želiš da se bavisš

Sledeća stavka je jasno definisanje kako ti misliš da treba da izgleda tvoj radni dan, tj. Opis posla. Koja zaduženja obuhvata, koliko traje, šta se od tebe očekuje. Sve ovo je izuzetno važno da bi se stvorila ideja o potencijalnom poslu, i na neki nacin privuklo to što želimo. Jedini problem mogu biti nerealna očekivanja. Obično se to dešava ako nismo prethodno istražili tržište, raspitali se kod ljudi koji rade sličan posao uporedili njihove priče. Idealistička slika budućeg posla može značajno da naškodi našim naporima da ga pronađemo, jer se može desiti da nijedan ne ispunjava očekivanja.

Vreme je za akciju

Sad kad već imaš opštu sliku željenog posla vreme je da obrišeš prašinu sa svog CV-ja i vidiš kako možeš da ga unaprediš. Koje su to veštine koje su potrebne za obavljanje takvog tipa posla. Tako da na primer, možeš da upišeš kurs nemačkog jezika ili web dizajna. Ili da se posvetiš računovodstvu. Sve to naravno zavisi od tvog željenog radnog mesta.

Sad kad je CV ažuriran, i kad poseduješ određeni set veština vreme je za slanje istog brojnim poslodavcima. Da ne bi došlo do gubljenja vremena, isčitaj detaljno oglas, i ako ne ispunjavaš neke od osnovnih kriterijuma, preskoči ga. A ako su u pitanju manja odskakanja od željenih veština obavezno pošalji CV. Na taj način ćeš ubrzati proces i imati veće šanse za zaposlenje.

Naravno treba biti obazriv i sa samom biografijom, pokušaji prevelike kreativnosti i humora često nisu ono što prodavac želi. Potrebno je da jasno naglasiš svoje veštine i sposobnosti ii objasniš na koji način možeš da doprineseš napretku njihove firme. Treba da prodaš sebe na najbolji mogući način i da im kažeš zašto si baš ti najbolji kandidat za posao. Motivaciono pismo je ono što te izdvaja iz mase. Napiši u njemu kratko i jasno zašto želiš da radiš to što radiš. Ne novac ne sme da bude jedina motivacija, sticanje novih znanja, širenje vidika i postavljanje novih izazova sebi je ono što se traži kada postavljamo pitanje zašto. I na kraju navedi zašto baš ta firma, uradi domaći istraži je, na taj način će tvoj argument imati mnogo više smisla.

Dođi do informacija

Saznaj kako su drugi došli do posla. Možda postoji nešto što si prevideo/la. Izbegavaj one što kukaju da posla nema, pitaj prijatelje koji rade i napreduju u poslu. Na taj način ćeš možda saznati koja je bila njihova tajna. Takođe su ti potrebne i informacije o samim firmama, da ne bi došlo do greške ili brzog prekida zaposlenja jer niji bio/la spreman za to što tvoja nova firma očekuje od tebe. Važno! Nemoj da tražiš od drugih da ti nađu posao, na taj način ćeš već imati lošiju startnu poziciju. Poenta je vredno raditi na nalaženju posla, skoro isto toliko koliko bi vredno radio na samamo tom novom poslu.

I za kraj potrudi se da stvoriš mrežu prijatelja i poznanika koji zanju tvoje veštine i zanje na taj način će možd atvoje ime iskočiti u nekom razgovoru a to može dovesti do posla.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: