Kako izabrati naziv firme?

Poslovno ime utiče na uspeh i prepoznatljivost što je važno za poslovanje svakog privrednog subjekta. 

Pravno lice odnosno firma svoje poslovno ime dobija prema pravilima koje Zakon o privrednim društvima i Zakon o postupku registracije u APR nalažu. Ako je poslovno ime ispravno, ono će biti uvaženo, u suprotnom se prijava za osnivanje firme odbacuje.

Kada je prijava odbačena, problem najbrže rešava knjigovodstvena agencija. Beograd iz godine u godinu postaje sve interesantniji za preduzetnike, zato ne čudi što pojedina pravna lica imaju problema sa nazivom firme.

Posao kojim će se neko baviti prvi je korak za osnivanje firme . Drugi korak jeste odabir naziva koji će biti upečatjiv, jasan i koji će kupcima, odnosno budućim klijentima poslati konkretnu poruku.

Poslovni identitet privrednog subjekta u našoj zemlji zaštićen je zakonskim propisima, a prilikom biranja naziva firme mora se brinuti o zakonskim odredbama i pravilima kako ne bi došlo do odbacivanja registracione prijave.Kada dođe do problema sa registracijom firme struča lica koja obavljaju knjigovodstvene usluge efikasno rešavaju sve novonastale probleme.

Da li postoji razlika između poslovnog imena i naziva firme?

Poslovno ime i naziv firme nisu sinonimi i između njih postoji razlika. Poslovnim imenom se identifikuje privredni subjekat, dok naziv firme služi da se uspostavi razlika između dve firme. Poslovno ime bi trebalo da bude jedinstveno, a naziv firme se koristi da bi se pravno lice razlikovalo od drugih privrednih subjekata koji obavljaju slične ili iste delatnosti.

Ako postoji nejasnoća između poslovnog imena i naziva firme, agencija za knjigovodstvo T&MConsulting pomaže u rešavanju svih nedoumica preduzetnika i budućih vlasnih privrednih društava.

Poslovno ime privrednog društva sadrži:

– Naziv privrednog subjekta;

– Pravnu formu – DOO ili preduzetnik;

– Grad ili opština u kojoj privredno društvo posluje.

Preduzetnik posluje isključivo pod svojim imenom i prezimenom, a poslovno ime svakog preduzetnika mora da sadrži:

– Ime i prezime preduzetnika;

– Delatnost kojom se bavi preduzetnik;

– Pravnu formu i sedište firme.

Prema Zakonu preduzetnici ne moraju da dodaju nazive firmi pored svojih imena.

Kada određivanje poslovnog imena privrednog društva zadaje muku preduzetnicima, onda je najbolje da se unajmi knjigovodstvena agencija. Beograd ima mnogo preduzetnika i privrednih društava, zato je najbolje da stručno lice pomogne oko odabira imena.

Kako se određuje naziv privrednog društva?

Zakon o privrednim društvima i pravila Agencije za privredne registre kažu da dve firme ne mogu imati identičan ili sličan naziv, jer može doći do pogrešnog tumačenja identiteta firme.

Faktori koji utiču na odabir naziva firme jesu i delatnost pravnog lica i sedište firme. Ako je registraciona prijava slična i po delatnosti pravnog lica, kriterijumi za odabir naziva biće stroži. Sedište firme je ključno u specifičnim situacijama i kriterijum je za odabir naziva samo kada se dogodi da se podnosi registraciona prijava u nekom mestu gde već posluje firma sličnog ili istog naziva i slične ili iste delatnosti.

Kada budući preduzetnik nije u situaciji sam da odluči o imenu preduzeća, onda agencija za knjigovodstvo može da pomogne. Predlozi, saveti ili preporuke onih koji obavljaju knjigovodstvene usluge često su od izuzetnog značaja, te ih ne treba olako odbaciti.

Otvaranje firme – saveti za odabir dobrog poslovnog imena

Dobro poslovno ime trebalo bi da se bira na osnovu nekoliko određenih saveta. A evo i kojih:

– Preduzetnik treba da proveri slobodne nazive u APR-u;

– Odabrano ime neka bude zaštićeno žigom;

– Nazivi treba da imaju širinu i da nagoveštavaju delatnost;

– Kratki nazivi se lakše pamte i izgovaraju;

– Lak i jednostavan izgovor poslovnog imena je od izuzetnog značaja;

– Zvučni nazivi koji se lako i brzo pamti ostavljaju dobar utisak, privlače pažnju i prenose ideju uspeha.

Poslovno ime utiče na uspeh i prepoznatljivost što je važno za poslovanje svakog privrednog subjekta. Nije komplikovano osnovati preduzeće u Srbiji, ali iskusna agencija za knjigovodstvo može pomoći da se razreše sve nedoumice oko pravnih procedura i postupaka prilikom odabira poslovnog imena i naziva firme. Knjigovodstvene usluge i služe tome, jer registraciona prijava ne sme biti odbačena. Zakonsku ispravnost poslovnog imena za registraciju firme u APR-u može proveriti knjigovodstvena agencija. Beograd važi za grad sa mnogo privrednih subjekta zato se na vreme mora proveriti naziv i poslovno ime privrednog subjekta koji kreće u preduzetničke vode.

Foto: Pixabay / blickpixel

Prijava na newsletter

Pročitajte još: