Eksponencijalna tehnologija i eksponencijalni poslovni modeli

U mnogim oblastima, kao što tehnooptimisti vole da ističu, imamo na raspolaganju alate i resurse da se izborimo sa svim trenutnim krizama

U mnogim oblastima, kao što tehnooptimisti vole da ističu, imamo na raspolaganju alate i resurse da se izborimo sa svim trenutnim krizama. Svetska zemlja teoretski može proizvesti dovoljno hrane da eliminiše glad. Postavljanje solarnih panela na samo 22.000 kvadratnih milja SAD-a – 0,6% kopnene mase zemlje moglo bi napajati čitavu naciju (naravno, pod uslovom da postoje baterije dovoljno velike za skladištenje struje kada sunce zađe). Komplet tehnoloških alata koji nam je danas dostupan daleko je moćniji nego bilo koji pre. Veštačka inteligencija, analitika podataka, internet stvari, automatizacija, sofisticirani alati za saradnju i komunikaciju — ove eksponencijalne tehnologije, koje stalno padaju u ceni, omogućavaju brzo i ekonomski efikasno skaliranje moćnih rešenja. Murov zakon je reprezentativna konstrukcija kako i zašto ove tehnologije mogu stvoriti dalekosežan uticaj kada su ugrađene u prave setove rešenja. Uzmite u obzir da iPhone danas stavlja eksponencijalno više računarske snage u džep mlade žene koja sedi u kafiću u Džakarti nego u ENIAC-u, velikom prvom superkompjuteru razvijenom 1940-ih.

Tehnologija je samo alat — moćan, ali ipak alat. Da bi se zaista napravila razlika, da bi se prevazišle negativne povratne sprege eksponencijalnih kriza i prisutne moćne sile protiv skaliranja, eksponencijalna tehnologija mora biti spojena sa eksponencijalnim poslovnim modelom i integrisana sa njim. Jednostavno pričvršćivanje mlaznog motora na vozilo neće osigurati da će bezbedno leteti. Tehnologija mora biti spojena sa efikasnom strategijom za razvoj, primenu, inovacije i ponavljanje.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: