Budućim srednjoškolcima još 51 obrazovni profil po dualnom modelu

NULL

Budućim srednjoškolcima na raspolaganju je 51 obrazovni profil po dualnom modelu, među kojima je i pet novih, a privreda je ponudila više od 3 200 novih mesta za učenje kroz rad.

Privreda najviše traži profile bravarzavarivač, industrijski mehaničar, operater mašinske obrade, ali su potrebni i trgovci, kao i ugostiteljski profili kuvar i konobar. Traženi su i mehaničari motornih vozila, naročito od strane malih servisa.

U model dualnog srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji trenutno je uključeno 850 poslodavaca. Za novu generaciju učenika koja školovanje počinje u septembru tekuće godine, privreda je za sada ponudila više od 3 200 novih mesta za učenje kroz rad, a konkurs za đake je u toku. Za narednu školsku godinu, poslodavci su se prijavljivali za dualni model Privredne komore Srbije do kraja januara. Konačnu odluku o odobrenim odeljenjima po dualnom modelu donelo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Poslodavci su najzainteresovaniji za dualni model u Jablaničkom i Pčinjskom upravnom okrugu, Južnobačkom, Šumadijskom i Pomoravskom, kao i Beogradu.

Novi profili su – stolar, tehničar za oblikovanje nameštaja i enterijera, obućar, tehničar štampe i trgovinski tehničar. Učenici koji odaberu dualni obrazovni profil, opredeljuju se za model srednjoškolskog obrazovanja koji im omogućava da teoriju uče u školi, a praktična znanja i veštine stiču u preduzećima.

 

 

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: