Budućim srednjoškolcima još 51 obrazovni profil po dualnom modelu

Budućim srednjoškolcima još 51 obrazovni profil po dualnom modelu

Budućim srednjoškolcima na raspolaganju je 51 obrazovni profil po dualnom modelu, među kojima je i pet novih, a privreda je ponudila više od 3 200 novih mesta za učenje kroz rad.

Privreda najviše traži profile bravarzavarivač, industrijski mehaničar, operater mašinske obrade, ali su potrebni i trgovci, kao i ugostiteljski profili kuvar i konobar. Traženi su i mehaničari motornih vozila, naročito od strane malih servisa.

U model dualnog srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji trenutno je uključeno 850 poslodavaca. Za novu generaciju učenika koja školovanje počinje u septembru tekuće godine, privreda je za sada ponudila više od 3 200 novih mesta za učenje kroz rad, a konkurs za đake je u toku. Za narednu školsku godinu, poslodavci su se prijavljivali za dualni model Privredne komore Srbije do kraja januara. Konačnu odluku o odobrenim odeljenjima po dualnom modelu donelo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Poslodavci su najzainteresovaniji za dualni model u Jablaničkom i Pčinjskom upravnom okrugu, Južnobačkom, Šumadijskom i Pomoravskom, kao i Beogradu.

Novi profili su - stolar, tehničar za oblikovanje nameštaja i enterijera, obućar, tehničar štampe i trgovinski tehničar. Učenici koji odaberu dualni obrazovni profil, opredeljuju se za model srednjoškolskog obrazovanja koji im omogućava da teoriju uče u školi, a praktična znanja i veštine stiču u preduzećima.