3 SAVETA ZA POČETNIKE U BIZNISU

Ukoliko ste se odlučili da pokrenete svoj biznis, pred vama je velika avantura. Pokretanje i vođenje sopstenog biznisa nije nimalo lako, ali ako dobro krenete, taj trud i rad će se na kraju isplatiti. Samo budite istrajni i organizovan

Preduzetništvo donosi mnogo prednosti sa sobom, kao što su finansijska sloboda, fleksibilno radno vreme, odmor po želji… Ali isto tako ume biti nezgodno ako ne postavite svog biznis na zdrave osnove od samog početka.

Ukoliko ste se odlučili da pokrenete svoj biznis, pred vama je velika avantura. Pokretanje i vođenje sopstenog biznisa nije nimalo lako, ali ako dobro krenete, taj trud i rad će se na kraju isplatiti. Samo budite istrajni i organizovani. 

Preduzetništvo donosi mnogo prednosti sa sobom, kao što su finansijska sloboda, fleksibilno radno vreme, odmor po želji… Ali isto tako ume biti nezgodno ako ne postavite svog biznis na zdrave osnove od samog početka.

Praksa je pokazalaa da novopečeni preduzetnici krenu sa velikim entuzijazmom u ostvarivanje svojih poslovnih snova. Onda izgube kompas upravo zato što nisu na samom početku definisali korake, ciljeve ili plan svog rasta. Veliki problem nastaje i pri nepoznavanju zakona i obaveza jednog preduzetnika. Ovog puta dajemo vam nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da izbegnete početničke greške i postavite svoj biznis na čvrste noge od početka.

NAPRAVITE BIZNIS PLAN

Svaki profitabilan biznis u svojoj osnovi ima plan. Pre administracije, pre registrovanja firme, obezbeđivanja finansija… Najpre krenite od jednog nacrta. Bilo kakav plan je bolji od nedostatka plana. Postavite sebi par pitanja kao što su: Ko su moji klijenti?  Šta oni žele? Šta su njihovi problemi? Kako ja mogu da rešim taj problem? Ko je moja konkurencija? Zašto da se kupci odluče baš za mene?

Kad napravite pregled vaših snaga i slabosti, tržišta i konkurencije  počnite da smišljate konkretne akcije. Sa takvim planom tačno znate kuda idete i kako da dođete do tačke do koje želite. Vremenom dopunjujte svoj plan, a ukoliko dođe do zastoja plana vratite se korak nazad i napravite novi plan akcije. 

NE TROŠITE VIŠE NOVCA NEGO ŠTO MORATE

Početnici uglavnom mngo troše novca na sliku svog biznisa. Olako daju otkaz u prethodnoj firmi i veliki kapital ulažu u sopstveni biznis. Ukoliko ne morate, nemojte odmah prekidati sa starim poslom, dok ne vidite kako će sve krenuti sa vašim sopstvenim, jer rizik je velik na početku. Zakupite kancelariju samo ako vam je zaista potrebna u početku. Imajte na umu da i neki manje ekskluzivan prostor može biti taman onoliko dobar koliko treba za početak. Uvek možete neki sastanak održati u dobrom restoranu.  Iskoristite moć interneta i dostupne besplatne resurse, pa tek onda angažujte profesionalce iz oblati prava, poreza, računovodstva, finansija, bankarstva… 

Društvene mreže danas imaju veliki uticaj na razvoj biznisa, pa to iskoristite. Ukoliko nemate dovoljno novca u početku za usluge marketing agencija, napravite u startu sami svoju stranicu na Fejsbuku, Instagramu i LinkedInu i budite aktivni. Povezivanje sa klijentima, poslovnim partnerima se u današnje vreme radi putem društvenih mreža. Prijatelje, porodicu i poznanike zamolite da podele vaše objave. Čim malo stanete na noge marketing usluge, poput izrade sajta ili izrade aplikacija prepustite profesionalcima.

BUDITE INFORMISANI SVAKODNEVNO

Da biste donosili kvalitetne odluke, potrebno je da razumete sve standardne poslovne izazove sa kojima se susrećete, odnosno sa kojima ćete se susretati. Unapred planirajte svoje korake. Nabavite literaturu koja će vam pomoći da svoje poreske (i druge) obaveze optimizujete. Ako možete da priuštite, obratite se poslovnim konsultantima. Ako imate u okruženju preduzetnike, pitajte ih za savete. Edukujte se od početka, jer ćete tako donositi bolje odluke i izbeći mnogo grešaka. Svaka odluka će biti lakša i svaki savet ćete bolje iskoristiti ako učite veštinu vođenja biznisa od iskusnijih. 

Zapisujte sve. Sastavljanje ugovora, akata i pravilnika i sličnih dokumenata možda deluje kao nepotrebna administracija, a u stvari je jako važno da shvatite da je ugovor, osim pisanog dogovora dve ili više strana, i način da se zakonski zaštitite. 

 

Photo: Pixabay

 

 

 

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: