12 miliona dolara za startap koji je osmislio Beograđanin

Nikola Mrkšić je Beograđanin, koji iz Velike Britanije vodi sopstveni startap za dizajn sistema za dijalog - PolyAI, za koji je nedavno dobio investiciju od 12 miliona dolara.

Nikola Mrkšić je Beograđanin, koji iz Velike Britanije vodi sopstveni startap za dizajn sistema za dijalog – PolyAI, za koji je nedavno dobio investiciju od 12 miliona dolara. Nakon završenih studija na Kembridžu dobio je posao prvog inženjera u startapu koji je razvijao napredne sisteme za dijalog, VocallQ. Nakon što je ovaj startap postao deo Apple-a, Nikola je proveo dve godine u Apple Siri timu. Ovde je radio na usavršavanju sistema za razumevanje govora koji uče iz ljudskih razgovora. Ujedno je završavao i doktorske studije. Tako je 2017. godine okupio kolege i pokrenuo sopstveni posao.

“Nakon iskustva sa prvim startapom, želeo sam da još jednom prođem kroz to iskustvo, ovaj put kao osnivač kompanije. Rad za velike kompanije ima svoje prednosti, ali sam želeo da stavim sebe u poziciju u kojoj kontrolišem narativ i osećam punu odgovornost za naš proizvod i opstanak kompanije”, rekao je Mrkšić.

Šta je PolyAI platforma?

PolyAI platforma kreirana je tako da AI agenti vode složene razgovore sa mušterijama u okviru korisničke podrške.

“Odlučili smo da svoju platformu za dijalog sisteme specijalizujemo ka jednom domenu – konkretno, ka korisničkim uslugama. Unutar tih domena, sposobni su da razgovaraju sa korisnikom veoma autonomno, i bez obzira na dužinu razgovora, ne gube kontekst, jer su zasnovani na matematički konzistentnom formalizmu koji im daje memoriju i mogućnost da modeliraju kontekst razgovora. Naši modeli su kompletno data driven – uče da vode razgovore pomoću snimaka ljudskih razgovora, i dizajn naših algoritama za mašinsko učenje im omogućava da razumeju i one slučajeve koje prethodno nisu susreli u snimljenim razgovorima”, objašnjava Nikola.

Nakon 2.4 miliona dolara stiglo još 12 miliona

Nakon ranije runde od 2,4 miliona dolara, tim od 10 istraživača dobio je 12 miliona dolara, koje je dao Point72 Ventures, a uključivala je investicije od Sands Capital Venturesa, Amadeus Capital Partnersa, Passion Capitala i Entrepreneur Firsta. 

“Plan nam je da deo novca iskoristimo za kupovinu ili investiciju u contact centre, kako bi u naredne dve godine dokazali da naša platforma može da unapredi produktivnost zaposlenih agenata”, zaključio je Nikola Mrkšić.

Izvor: Startit, YouTube: CognitionX

Prijava na newsletter

Pročitajte još: