TV serije o biznisu koje bi svaki preduzetnik trebalo da pogleda

 Aako insistirate na tome da i trenuci opuštanja i dokolice budu produktivni, možete spojiti lepo i korisno gledajući neku od serija u kojima je glavna tema biznis.

Možda ste jedan od onih preduzetnika koji svaki minut svog vremena troši na to da njegov biznis procveta, ali potrudite se da prikočite malo. Jer, čak i najboljim biznismenima je potreban odmor. A ako insistirate na tome da i trenuci opuštanja i dokolice budu produktivni, možete spojiti lepo i korisno gledajući neku od serija u kojima je glavna tema biznis. Evo nekih od njih, koje su na nas ostavile najveći uticaj:

1. Shark Tank

Ova serija zapravo je rijaliti program u kom preduzetnici traže sredstva od šest biznis mogula u cilju pokretanja ili očuvanja svog postojećeg biznisa. Ovo je ujedno i jedna od najstarijih serija na ovu temu i trenutno ima čitavih 9 sezona. U njoj ćete ispratiti sve uspone i padove koji vas očekuju na putu preduzetništva. Serija je dobila više Emi nagrada i smatra se jednom od najboljih emisija na temu biznisa.

Shark Tank

Foto: ABC.com

2. Hosue Of Lies

House Of Lies je američka humoristička serija koja je bazirana na istoimenoj knjizi. Radnja prati grupu korumpiranih menadžment konsultanata koji će sve učiniti da realizuju poslovne ponude i projekte. Iako dešavanja ne predstavljaju stvarnost, ipak u njima postoje neke univerzalne istine koje se provlače kroz svet biznisa. Ova serija možda nije toilko edukativnog karaktera, ali će vas svakako naučiti mnogim trikovima preduzetništva kroz humor i satiru.

3. Silicon Valley

Seriju Silicon Valley zaista mora da odgleda svaki preduzetnik, bez obzira da li je iz IT industrije. Suptilno je bazirana na realnim ličnostima i kompanijama, i na humoristički način prikazuje ekscentrične preduzetnike iz sveta onlajn marketinga. Pružiće vam interesantan uvid u svet Silicijumske doline i naučiti vas osnovama žargona iz ove industrije.

 

4. Suits

Američka drama serija Siuts prati dešavanja iz pravne firme sa sedištem u Njujorku. U centru dešavanja je Majk Ros koji radi kao pravnik za Harvija Spektera, uprkos činjenici da nikada nije završio Pravni fakultet. Njih dvojica rade na rešavanju slučajeva, dok istovremeno pokušavaju da zataškaju Majkovu tajnu. Serija šalje poruku da nesmotrene i nelegalne odluke ponekad mogu unaprediti vašu karijeru – barem na neko vreme.

5. The profit

Iz serije The Profit možete naučiti dosta o tome kako da unapredite svoje poslovanje ili kako da ga uopšte pokrenete. Domaćin u svakoj epizodi je Markus Lemonis koji nudi kapitalne investicije i svoje stručno mišljenje neuspešnim malim preduzećima u zamenu za deonice u kompaniji. U seriji možete prepoznati neke probleme sa kojima se susrećete i u svom biznisu, doći do njihovog rešenja i unaprediti sopstveni biznis.

Profit

Foto: coxmedia.uberflip.com

6. Startup

Serija Startup daće vam uvid u tajne digitalnog preduzetništva i dark web-a. U centru dešavanja nalaze se bankar, vođa bande i haker, koji su primorani da blisko sarađuju u organizovanom kriminalu. Trenutno se prikazuje četvrta sezona ove serije, te ako se na bilo koji način bavite biznisom, trebalo bi obavezno da pogledate sve epizode.
Iako su ovo neke od najznačajnijih serija sa ovom tematikom, naravno, tu nije kraj. Postoji ih još dosta koje nisu stale na ovaj spisak, a koje podjednako vrede u svetu preduzetništva. Stoga, ukoliko budete imali višak vremena, obavezno pogledajte i serije Billion Dollar Buyer, Planet of Apps i House of Cards. Obećavamo, nećete biti razočarani.

Foto: Pixabay / StockSnap

Prijava na newsletter

Pročitajte još: