Shop Guru

Shop Guru - aplikacija za lakšu kupovinu

Pavle (24) i Vladislav Pavlov (21) su braća iz Beograda, tvorci mobilne aplikacije Shop Guru koja će potrošačima, koji nemaju mnogo vremena za boravak u supermarketima, pomoći da lako i brzo pronađu željeni proizvod. Naime, korisnik koji preuzme aplikaciju  na svoj mobilni telefon, pre odlaska u supermarket u njoj direktno pravi spisak šta će da kupi. Aplikacija mu šalje podatak koliko novca da pripremi, a po ulasku u prodavnicu svi željeni proizvodi pojavljuju se na mapi same prodavnice, pa može odmah da krene ka tim rafovima. Ideja se rodila pre nekoliko godina.

"Nisam čak ni znao šta mi tačno treba da bih počeo. Istraživanje je sporo teklo jer sam paralelno i studirao i radio. Ali, kako je vreme odmicalo dobijao sam informacije da ima sličnih, ali da aplikacija sa mapom prodavnice i proizvoda kao što je naša, ne postoji u svetu", rekao je Pavle za Priče sa dušom.

Anketirali kupce

Početkom 2018. godine u posao je ušao i mlađi brat. Dok se Pavle bavi tehničkim stvarima, Vladislav istražuje i pravi ankete.

"Da bismo dobili objektivne rezultate, razgovarali smo sa pedesetak potrošača ispred više supermarketa, pitali kako im ide kupovina, koji su njihovi problemi, šta im smeta. Shvatili smo da je jedan od problema upravo pronalaženje proizvoda, ali i čekanje na kasama. Preko interneta smo anketirali oko 500 korisnika. Odgovorni u velikim trgovinskim lancima rekli su nam da su i oni uvideli slične probleme", istakao je Vladislav.

Hoćemo da počnemo lokalno, a da se širimo globalno

Ovi mladi ljudi institucionalnu podršku dobili su od startap centra sa Ekonomskog fakulteta, a projekat finansira Pavle. 

"Kao programer samostalno pravim aplikaciju, tako da nemamo mnogo dodatnih troškova. StartUp centar nam je omogućio da odemo na sajam poslova Job fair i da tamo predstavimo sam centar, a i naš projekat. Naša želja je da počnemo iz Srbije, jer to tržište najbolje poznajemo i ovdašnji smo kupci, a kasnije da pređemo na inostranstvo. Hoćemo da počnemo lokalno, a da se širimo globalno", zaključuje ovaj mladić.

Njihova aplikacija sada može da se koristiti jedino u prodavnici Dima na Altini.

Izvor: Priče sa dušom

Foto: Pixabay / athree23