Najpotrebniji gedžeti za auto

 Evo koji su to gedžeti za koje sigurno možemo reći da su najpotrebniji i koje bi trebalo svaki vozač da ima u svom autu.

Jedna od reči novijeg, savremenog rečnika definitivno je i reč gedžet. Za svaki dodatak, nebitno na šta se on odnosio, možemo reći da je gedžet, ali ono što mora da ispuni kao uslov da se tako nazove, jeste činjenica da pripada tehnološkom, savremenom svetu, a negde po nepisanom pravilu, svaki gedžet je tu kako bi nam olakšao svakodnevnicu.

Kada je u pitanju svet automobilizma, gedžeta je zaista mnogo. Vremenom su krenuli da se osmišljavaju i pronalaze na tržištu u različitim oblicama, za različite namene, a neke od njih danas zasigurno možemo podeliti u one koji su jako potrebni, a ima i onih čije postojanje nije tako neophodno, pa čak i nepotrebno. Svakako, razlog nastajanja, baš kao i svih, jeste da se boravak u automobilu olakša i ulepša, odnosno, da svaki od njih pomogne da uživate u vožnji koja je sasvim sigurna i bezbedna, kako po vas, tako i po vaše saputnike i ostale učesnike u saobraćaju. Kao što smo već rekli, gedžeti su osmišljeni kako bi olakšali svakodnevnicu, pa u odnosu na to, evo koji su to gedžeti za koje sigurno možemo reći da su najpotrebniji i koje bi trebalo svaki vozač da ima u svom autu.

Multimedij za auto

Ono bez čega savremeni vozači ne mogu da zamisle svoj auto jeste sigurno multimedija za kola. Zamislite da je danas nema, pored svega onoga što postoji u tehnološkim otkrićima?! Multimedija za kola podrazumeva više stvari u svom sklopu. Na prvom mestu tu je digitalni radio, kao nešto što je odavno prisutno u vožnji, jer se bez muzike ili vesti tokom vožnje skoro i ne može. Međutim, multimedija za kola danas podrazumeva mnogo više. Tu je ono najvažnije, a to je navigacija, koja olakšava vožnju u svakom delu grada ili zemlje koji su vam nepoznati i gde vam je potrebna pomoć, kako bi se pronašla željena destinacija do koje se vozite. Osim toga, tu je i USB priključak, bluetooth konekcija, kao nešto na šta smo danas utokom vožnje navikli, a što je deo multimedije za kola.

Držač za mobilni telefon

Vožnja i mobilni telefoni ne idu zajedno, a osim toga, radi se o nečemu što je strogo kažnjivo. Međutim, nekada je tokom vožnje potrebno obaviti poziv, za šta vam je najpre potreban držač za mobilni. Ovaj gedžet je u neverovatnoj meri olakšao svakodnevnicu svakog pojedinca i vozača. Magnetni držač za auto je danas nešto bez čega nije skoro nijedan automobil ili drugo motorno vozilo. Držač za mobilni je tu da vam olakša javljanje, preglednost na telefonu ukoliko putem njega pratite navigaciju, te ujedno olakšava vožnju, jer nećete biti u situaciji da telefon tražite po džepovima, kasetama u automobilu ili bilo gde drugo. Uz držače za mobilnu, magnetni držač za kola se koristi i za pričvršćivanje kamere, nekog drugog uređaja, što je sve popularnije i sve potrebnije kod mnogih vozača.

Hands free uređaj

Kada smo već govorili o držaču za mobilni, te njegovoj prednosti zbog olakšanih razgovora tokom vožnje, svakako smo mislili na to da je potreban još jedan gedžet kako bi se taj zadatak obavio što lakše, a to je takozvani hands free uređaj. Hands free uređaj, odnosno, bolje poznato kao bluetooth slušalica, koristi se da se putem bluetooth konekcije poveže sa mobilnim telefonom, te da se na taj način obavljaju pozivi sasvim bežično, bez potrebe manevrisanja i rada na mobilnom telefonu, što u potpunosti čuva fokus i koncentraciju vozača na vožnju. Osim toga, ovo je gedžet koji nije odličan jedino u automobilu, već je potreban i van njih, te ih možete koristiti umesto žičanih slušalica koje većina nosi sa sobom.

Lepljivi držač

Znate kako ume da nervira kada uđemo u automobil, pa nešto stavimo na kontrolnu tablu, a ono pri prvom pokretu kola krene da šeta po tabli ili odmah padne sa nje na pod? Jako iritirajuća stvar, bar većini vozača i njegovih saputnika. Kao što imamo držač za mobilni, tako za sve ostalo imamo i lepljivi držač koji se može naručiti preko interneta ili kupiti u nekoj radnji, a radi se o nekom gumenom predmetu u boji, često je nalik paukovoj mreži, koji se postavlja na kontrolnu tablu kako bi sprečio klizanje. Na taj način vaš novac, novčanik, torba, bilo šta što stavite na taj deo automobila, neće više imati priliku da pada, jer će držač sprečiti klizanje. Odličan gedžet, iako nije konkretno tehnički uređaj, ovo je gedžet koji je svakom u kolima potreban.

Led diode za osvetljenje unutrašnjosti kola

Automobili su nekako, po pravilu, slabo osvetljeni unutra, što je često problem kada se nešto traži. Osim toga, unutrašnja svetla troše prilično veliku energiju. Zbog toga ih treba zameniti led diodama , koje se mogu postaviti duž vrata, svuda po automobilu, a svetlost koju daju stvara osim lepog izgleda unutrašnjosti i mogućnost da aspolutno sve lepo vidite i imate dobar pregled. Pored toga, led diode koriste nekad i do 10 puta manje energije od običnih sijalica, pa je ušteda već samim tim očigledna.

Auto upaljač

Kada je reč o auto upaljaču, on je uglavnom fabrički ugrađen u automobil. Međutim, kod nekih automobila auto upaljač ne postoji, zbog čega je potrebno ugraditi ovu malu, veoma korisnu stvarčicu. Iako danas automobili imaju skoro sve, i dalje su prisutni oni koji nisu spremni da prihvate sve novine i svu opremu u celosti, pa se tako auto upaljač javlja kao višestruko korisni gedžet koji je potreban svakom motornom vozilu.

USB adapter

Baš kad nemate multimediju za svoj automobil, pa tako i nemogućnost da prikačite USB uređaj, onda vam je potreban malopre pomenut gedžet, auto upaljač. Preko auto upaljača ćete povezati jedan USB adapter , odnosno mp3 transimter, koji uglavnom idu zajedno, što će vam omogućiti da punite svoj mobilni telefon na taj način ili neki drugi uređaj ili da jednostavno slušate muziku koju ste prethodno prebacili na USB umemoriju.

Parking senzori

Jedan od gedžeta koji nisu kod svih zastupljeni, ali bi mnogim i te kako bili potrebni, upravo su parking senzori. Uglavnom se postavljaju na dva mesta na zadnjem blatobranu, a retko se dešava da se postave i na prednjem. Ono zbog čega je ovaj gedžet odličan, kao što mu i ime kaže, jeste da se što lakše parkira automobil, bez mnogo muke, a parkiranje je često mnogima jedan od problema sa kojim se dugo bore, a upravo ova „stvarčica“ pomaže u celom tom procesu.

Šta vi od gedžeta posedujete, da li biste dodali neki na ovu našu listu?

Foto: Pixabay / Free-Photos

Prijava na newsletter

Pročitajte još: