Majkl Džordan kao izvor motivacije

NULL

Legendarni Majkl Džordan nepresušna je inspiracija i motivacija godinama mnogim ljudima na planeti. Uvek je išao na pobedu, bez obzira da li je u pitanju trening ili utakmica. Dok je god imao želju za pobedom, nije dopuštao da mu bilo šta stane na put. Oslanjao se na sebe, smatrajući da mora prvo da očekuje stvari od sebe, pre nego što ih uradi. Smatrao je da se titule osvajaju timskim radom i inteligencijom, ali da je talenat neophodan kako bi se utakmice dobijale.

Tokom karijere, najveću pomoć imao je od svog brata Larija koji je ga je često pobeđivao u igri „jedan na jedan” čime je kod Majkla razvijao takmičarski duh. Otac mu je bio podrška u bejzbolu. Postao je poznat u Severnoj Karolini kao odličan igrač. Tokom srednje škole u Vilmingtonu nije uspeo da uđe u košarkaški tim. Klifton Hering je svakako verovao da će svoju igru poboljšati u juniorskom timu. Nastavlja da se razvija tako što je leto proveo u individualnim treninzima, pohađajući razne košarkaške kampove.

-Propustio sam više od 9,000 pogodaka u svojoj karijeri. Izgubio sam skoro 300 utakmica. Čak 26 puta mi je bilo povereno da osvojim poene za pobedu, a ja sam ih promašio. Padao sam iznova, iznova i iznova u životu. I zato sam uspeo! – govorio je Džordan koje je prihvatao neuspeh, ali ne i odustajanje.

Džordan je pet puta proglašen za najkorisnijeg igrača lige, 14 puta je bio učesnik „Ol-star vikenda” (All-Star Weekend), 10 puta je bio najbolji strelac lige, a jednom čak i najbolji defanzivac. Tokom blistave NBA karijere beležio je 30,1 poen; 6,2 skoka i 5,3 asistencije. Postigao je ukupno 32,292 poena.

Rukovodstvo Bulsa je gradilo celu franšizu oko Džordana. Bili su primorani da trejduju igrače koji nisu bili „dovoljno jaki” da izdrže tempo koji je on postavljao na treninzima. Često bi gledao i snimke utakmica svojih rivala. Bio je veoma izdržljiv igrač, nije propustio više od četiri utakmice u sezoni. Manje se oslanjao na taktiku tokom napada, više na instinkt.

Košarka je moj život. Ja sam koristio ovu igru i ona je koristila mene. Meni je košarka kao najbolji prijatelj, ali nekada odrastete i odaljite se od najboljih drugova – govorio je Džordan.

Džordan je, na kraju sezone 1992/93. šokirao javnost izjavom da se povlači iz košarke. Mnogi su smatrali da je ubistvo njegovog oca (1993. godine) bio glavni razlog za povlačenje. Bejzbol igrači su krenuli u štrajk 1995. godine, nakon čega je Džordan rešio da se vrati košarci. Nije želeo da igra ni za koga, osim za Fila Džeksona. To je potvrdio penzionisanjem nakon odlaska Fila iz Bulsa.

Po ugovoru je (1997) zaradio 33,1 milion dolara, što je najveća jednogodišnja zarada u istoriji NBA lige. Godine 2015. se po prvi put nalazi na listi milijardera časopisa Forbs, sa ukupnom neto vrednošću imovine od ravno milijardu američkih dolara. Legenda Čikago Bulsa se nalazi na 1741. mestu najbogatijih ljudi planete.

Kompanija Najki (Nike) je osnovala poseban brend Džordan, čime industriju sportske opreme diže na visok nivo.

Da biste bili uspešni, morate biti sebični ili ništa nećete postići. Kada jednom dođete do vrha, tada morate postati nesebični. Ne smete biti nedodirljivi. Ne smete se izolovati – rekao je svojevremeno Džordan.

 

 

 

izvor:iserbia.rs

foto:profimedia

Prijava na newsletter

Pročitajte još: