Exit i Joko Ono objavili Prvi svetski mir

Osnivač i direktor Exit festivala Dušan Kovačević, rekao je da je ovo veoma simboličan gest jer "sa prostora sa kojih je pre sto godina krenuo rat, danas poslata poruka mira". "Egzit je uvek u svojim korenima imao mirovni aktivizam i tako je i nastao pre 19 godina u kampusu Novosadskog univerziteta", rekao je Kovačević i najavio "najjače izdanje festivala ove godine".

Konceptualna instalacija “One day…” legendarne umetnice i mirovne aktivistkinje Joko Ono prikazana je na Petrovaradinskoj tvrđavi u okviru programskog luka “Tvrdjava mira” iza kojeg stoji Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture. Skulptura je napravljena na osnovu izgkeda tradicinalnog srpskog broda šajka, menik koji predstavlja šajku, vojni ratni brod na kojem su Srbi branili granice Austrougarske. a otvorena je simbolično na dan potpisivanja Versajskog mira, sa porukom da je “mir ono što svetu treba i da on treba da potraje”.

Umetnica Joko Ono se obratila putem video poruke i poručila da je ponosna što je spomenik sada “deo prelepe zemlje Srbije”, kao i da je to delo posvećeno “miru i opstanku”. 

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da je suština ovog spomenika da “ne pobedi palanački duh u Novom Sadu i da on bude snažan polumilionski, srednjeveropski grad”. Novi Sad je sada u dva paralelna procesa kroz Evropsku prestonicu kulture i Omladinsku prestonicu Evrope, i da se u sto vreme radi na očuvanju kulturnog i istorijskog nasledja i modernizaciji grada i društva.

 

 

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: