Zlatni čajevi iz Srpske Crnje - lekovit efekat, pun ukus, lepa ambalaža i lakoća upotrebe

Zlatni čajevi iz Srpske Crnje - lekovit efekat, pun ukus, lepa ambalaža i lakoća upotrebe

Ivana Čukanović, diplomirana je farmaceut iz Beograda koja kao privatnica proizvodi čajeve u Srpskoj Crnji. Ljubav prema lekovitom bilju javila tokom studiranja na Farmaceutskom fakultetu, gde se kroz predmete botanika i farmakognozija zainteresovala za njihovo proučavanje. Dugo godina je radila u kompaniji PharmaSwiss, da bi taj posao napustila i posvetila se proizvodnji čajeva. Svoj brend nazvala je Zlatni čajevi.

Dok je bila na porodiljskom odsustvu uz pomoć jednog alatničara iz Zemuna Ivana je osmislila Čajšiku, jedinstvenu dozirnu kašiku koja je priložena u pakovanjima Zlatnih čajeva. Osmišljena je i dizajnirana sa ciljem da se ujednači doziranje biljnog čaja i da se olakša proces spravljanja biljnog rinfuza. Povećanje komfora ceđenja konačno omogućava korišćenje rinfuznih čajeva bilo kada i bilo gde. Čajšika je napravljena od polipropilena potpuno bezbednog polimera. Ne sadrži BPA, ftalate, soli tečkih metala niti bilo šta drugo što bi moglo dospeti u čaj. Namenjena je za višekratnu upotrebu i može se prati u mašini za sudove.

Čajšika je ustvari bila i razlog da nastavi da se bavi proizvodnjom čajeva. Prvo je, kako kaže Ivana, mislila da počne da gajim lekovito bilje, a onda se ispostavilo da je bolje da zemlju koju je nasledila u Srpkoj Crnji, izuzetnog kvaliteta, ostavi za poljoprivredu.

- Naši čajevi su od kamilice, nane, matičnjaka, belog sleza, žalfije i izuzetno nam je važno da biljke budu krupno sečene. Ništa ne meljemo da ne bi došlo do isparavanja etarskog ulja na visokim temperaturama. Volim da kažem da imamo taj luksuz da prvoklasne sirovine ručno obrađujemo i ručno pakujemo. Mislili smo i na nove generacije, na milenijalce kojima nije dovoljan garantovano dokazan lekoviti efekat, već su važni i ukus, lepa ambalaža i lakoća upotrebe – kaže Ivana i dodaje da imaju i čajeve od uve, sene, koprive, antistres i Mir Božji, ali i od kantariona i bosiljka.
Sušene biljke joj, kaže, stižu iz Bavaništa, ambalaža iz Vladičinog Hana, liofilizovano voće iz Arilja, Čajšika iz Zemuna, a etikete iz Beograda.

Ivana svojom pričom želi da ohrabri sve ljude sa idejom ili željom da se bave nečim posebnim u životu.

- Osmelite se, probajte. Uspeh u poslu nije zarađen novac, već novac zarađen kada radiš ono što voliš. U privatnom poslu nema puno improvizacije, najvažniji su dobra organizacija i preciznost – zaključuje Ivana.

 

Tekst je deo projekta „Saveti i iskustva vojvođanskih biznisa” koje je podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.