Zdrava poljoprivredna proizvodnja – prioritet opštine Ruma

Poljoprivredna stručna služba “Ruma” osnovana je pre tri decenije, s ciljem da podiže opšti nivo znanja proizvođača, poveća njihovu konkurentnost, modernizuje proizvodnju, podigne njenu profitabilnost i kvalitet proizvoda.

Poljoprivredna stručna služba “Ruma” osnovana je pre tri decenije, s ciljem da podiže opšti nivo znanja proizvođača, poveća njihovu konkurentnost, modernizuje proizvodnju, podigne njenu profitabilnost i kvalitet proizvoda.

Delatnost službe se obavlja na području tri opštine – Ruma, Irig i Inđija, na ukupno 111.000 ha, od kojih je oko 80.000 ha obradiva površina. Rad stručnjaka ove poljoprivredne službe odvija se kroz stručnu i savetodavnu službu i laboratorijska ispitivanje zemljišta. Inače, u akreditovanoj loboratoriji obavlja se agrohemijska kontrola zemljišta na osnovu koje se utvrđuje sadržaj azota, fosfora, kalijuma, kalcijuma, pH reakcija zemljišta i sadržaj humusa.

Savetovanje i edukacija poljoprivrednika

Najznačajniji posao ovde je savetodavstvo. Sedam savetodavaca, svih poljoprivrednih profila, pruža savete poljoprivrednim proizvođačima, neposrednim kontaktom ili izlaskom na teren.
Zadatak Prognozno-izveštajne službe je da pomoću odgovarajućih alatki prati pojavu bolesti i štetočina na terenu i signalizira kada je pravo vreme za tretiranje. Ova stručna služba obavlja i aprobaciju semenskih useva, kao i kontrolu proizvodnje sadnog materijala. Velika pomoć su poljoprivrednicima i pri popuni zahteva za dodelu subvencija i kredita koji su raspisani na opštinskom, republičkom i pokrajinskom nivou.

Radi se i na izdavanju fitosanitarnih uverenja za izvoz poljoprivrednih proizvoda. Posebna pažnja poklanja se edukaciji poljoprivrednika kao bitnom segmentu napretka. Zimi se organizuju zimske škole, a leti dani polja gde se razgledaju ogledi i na kraju vegetacije se analiziraju dobijeni rezultati.

Svakako da je cilj ove stručne službe unapređenje proizvodnje. To je prepoznala i opština i svake godine izdvaja 5.000.000 za uzorkovanje zemljišta, a na godišnjem nivou uradi se 2.200 uzoraka.
Apeluje se i na podizanje svesti među poljoprivrednicima o značaju zaoravanja žetvenih ostataka, kojim se zemljište obogaćuje organskom materijom. Istovremeno, sprečava se zagađenje životne sredine i čuvaju korisni mikroorganizmi zemljišta.

Bavljenje poljoprivredom – tradicija

Opština Ruma prostire se na 582 km2, ima 18 katastarskih opština, a 17 naseljenih mesta. Na ovoj teritoriji registrovano je 3.500 poljoprivrednih gazdinstava, a s mnogima od njih sarađuje ova stručna služba.
Poljoprivrednici veruju stručnjacima, pogotovo što je ovde bavljenje poljoprivredom tradicija. Oduvek je ovo bio ratarski kraj. Najviše se gaje kukuruz, pšenica, a u poslednje vreme i soja i suncokret. U toku je inicijativa da se povećaju površine pod šećernom repom.

Na ovom terenu stagnira stočarstvo. Sve je manje grla, pogotovo goveda. Nije retka pojava da u selu ima samo tri-četiri krave. Po prethodnom popisu, ovde je bilo 2.200 govedarskih objekata, a 1.000 stočarskih. Danas ih je mnogo manje.

Ne samo da se menja način proizvodnje, već veliki problem predstavlja i nedostatak radne snage. To se naročito ogleda u voćarskoj i povrtarskoj proizvodnji, koje su izuzetno razvijene na području opštine Ruma. Postoje sela koja su prepoznata kao dobri proizvođači dinja, lubenica, paprike, paradajza, salate. Tako su, na primer, Dobrinci poznati po bostanu, a i sva ostala sela u okruženju su prihvatila ovu proizvodnju. Na području rumske opštine, voće se gaji na 550 ha, a vinogradi na 50 ha. Dominira jabuka na 260 ha. Gaje se još i višnja, šljiva, kajsija, breskva…
Interesantno je da je ovde u ekspanziji gajenje borovnica u saksijama – tehnologija koja nije uobičajena za ovaj teren. Treba imati na umu da donošenjem novih vrsta koje nisu uobičajene za ovo podneblje stižu i novi patogeni i bolesti. Zato se treba odlučiti za tehnologiju koja je najsličnija nekoj poznatoj proizvodnji, a koja odgovara datom okruženju i uslovima.

Integralna proizvodnja jabuka

Na rumskom području, od voćnih vrsta, jabuka je dominantna i za nju se dobijaju podsticaji na svim nivoima. Opština Ruma godinama već finansira analizu zemljišta. To je i prvi korak pre podizanja intenzivnog zasada, na kome insistiraju stručnjaci, jer je to jedini period kada se zemljištu može dodati ono što mu nedostaje.

Od pre pet godina, Opština finansira projekat “Uvođenje integralne proizvodnje na terenu Opštine Ruma”, kao podršku ovdašnjim stručnjacima koji se zalažu za proizvodnju jabuke, kao dominantne vrste, uz redukovanu upotrebu pesticida. Opština je prepoznala integralnu proizvodnju kao perspektivnu. Dobra osobina ove proizvodnje je što se koriste preparati po potrebi, ali i druge metode, i biološke i fizičke, pre nego što se posegne za hemijskim.

Doprinos napretku proizvodnje je i ogledni savremeni zasad jabuka u Pavlovcima, koji je ova stručna služba podigla pre jedne decenije. Zasađeno je 5.600 stabala tri sorte jabuke jesenje-zimske epohe sazrevanja, koje se čuvaju do marta-aprila. U toku tih šest meseci od berbe, pa tokom čuvanja proizvođači mogu da ostvare prihod od prodaje jabuka.
U okviru projekta koji finansira opština Ruma, akcenat je na proizvodnji zdravstveno bezbednog proizvoda. Tako su proizvođači koji sarađuju sa rumskim stručnjacima sigurni su da su njihovi proizvodi zdravstveno bezbedni, bez ostataka pesticida, teških metala, bakteriološki su ispravni i bezbedni za potrošače.

Foto: Pixabay i https://www.poljoprivrednik.net/projekti/2022/opstina-ruma/6874-poljoprivredna-strucna-sluzba-ruma?highlight=WyJydW1hIl0=

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: