Zašto nema šećera u radnjama: Na rafovima manje i ulja, brašna i mleka

Poslednjih nekoliko dana u beogradskim prodavnicama ne može da se nađe šećer u pakovanju od kilograma, a slično je i u manjim mestima u Srbiji. Nestašica je primetna i u lokalnim radnjama i u većim marketima.

Poslednjih nekoliko dana u beogradskim prodavnicama ne može da se nađe šećer u pakovanju od kilograma, a slično je i u manjim mestima u Srbiji. Nestašica je primetna i u lokalnim radnjama i u većim marketima.

Tražio sam šećer i sinoć i jutros u prodavnicama oko Cvetkove pijace i niže na Bulevaru kralja Aleksandra. Nigde ga nema! Pitam prodavačice, one ne znaju šta se dešava… Kažu da će stići ovih dana. Posle vidim da u nekim radnjama nema ni ulja ili ga je ostalo malo – priča nam penzioner Vasilije Vidović (71).

Tovarili kartone u gepek?

Sličan scenario u srpskim marketima ovih dana zatekli su i drugi sugrađani. Tako šećera i ulja nije bilo ni u radnjama u Rakovici, i to u dva velika trgovinska lanca.

Obišla sam nekoliko supermarketa i nigde nisam našla šećer ni ulje. Videla sam i da su količine brašna i mleka smanjene. Nije mi jasno šta se dešava – kaže za 24sedam naša čitateljka Jelena M.

U to da na rafovima beogradskih prodavnica gotovo da nema šećera uverila se i ekipa portala 24sedam. Kada su u pitanju ulje i brašno, u radnjama koje smo obišli ovih namirnica je bilo, doduše, ponegde u manjim količinama. A kako smo saznali od pojedinih prodavaca, građani su zaista u poslednjih nekoliko nedelja kupovali veće količine osnovnih životnih namirnica, a najviše šećera od kilogram i jestivog litarskog ulja.

Zanimljivo je da su u tome prednjačili naši gastarbajteri koji su u gepeke automobila trpali po dva kartona šećera, ulja i brašna. Ipak su u Nemačkoj i Austriji ove namirnice mnogo skuplje – rekli su nam u jednom većem marketu.

Inače, cene osnovnih namirnica u Srbiji su ograničene i regulisane uredbama Vlade Srbije. Prva uredba o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica doneta je 30. novembra, a prema njoj cene šećera, brašna, ulja, mleka i mesa (svinjskog buta) zadržane su na nivou na kom su bile 15. novembra.

Od tada je uredba produžena dva puta, krajem decembra i poslednji put 30. aprila za narednih 60 dana (dva meseca). Kako se u njoj navodi, „cena šećera, brašna tip 400 i tip 500, suncokretovog ulja i svinjskog buta ostaće nepromenjena, što znači da neće prelaziti nivo cena tih proizvoda na dan 15. novembar 2021. godine“.

Tačnije, ograničenje cena primenjuje se na šećer kristal u pakovanju od jednog kilograma, brašno tip 400 i tip 500 u pakovanju do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, jestivo suncokretovo ulje u pakovanju od jednog litra i svinjski but. Izmenama Uredbe je precizirano da maksimalna maloprodajna cena UHT mleka sa 2,8 procenata mlečne masti ne sme prelaziti 113,99 dinara po litru, a koja uključuje trgovačku maržu koja maksimalno može iznositi 12 odsto – ističe se u Uredbi od 30. aprila.

“Mora doći do rasta cene”

Povodom nestašice šećera i situacije na tržištu oglasili su se iz Privredne komore Srbije. Prema rečima Bojana Stanića, pomoćnika direktora Sektora za strateške analize u Privrednoj komori Srbije, razloga za nestašicu šećera nema, ali je „činjenica da mora doći do rasta cene“.

Očigledno vidimo da je problem u nabavci, od proizvođača do maloprodajnih objekata. Ne bih ulazio u to koje su nadležnosti tržišne ispekcije, ali svakako treba da se vidi da li možda postoje i mesta gde se nestašice veštački prave – rekao je Stanić za RTS.

On kaže da kada postoji relativno dugo ograničenje cene, kao kod nas, imate situaciju da dolazi od deficita.

Ne može se dugo držati ograničenje. Srednje rešenje je povremeno ograničiti cene na višem nivou, kao što se primenjuje za gorivo – smatra on.

Stanić naglašava i da je, kada su u pitanju brašno i ulje, situacija drugačija.

Ne postoji opasnost da se i sa njima desi isto, jer je proizvodnja šećera iz šećerne repe znatno kompleksnija i kao takva pod većim negativnim uticajem svih dešavanja na međunarodnom tržištu, pre svega povećanja cene energenata – objašnjava on, i dodaje:

Činjenica je da inflacija postoji, ne može se očekivati pad cena.

“Izvozimo šećer i imamo ga dovoljno”

On smatra i da snabdevanje iz robnih rezervi može da bude rešenje, ali samo kratkoročno.

Moguća je i intervencija iz robnih rezervi, međutim, ne možete intervenciju dugo sprovoditi jer ne znate šta će se desiti i kakva će biti godina – navodi Stanić.

Kako kaže, ne može doći do nestašice šećera zato što smo mi izvoznik šećera i imamo ga u dovoljnim količinama.

Ali je činjenica da mora doći do rasta cene, bar za nivo inflacije, a verovatno i više, nekih 20 procenata. Država svakako ima sredstva da spreči da ne dođe do značajnijeg i eksplozivnog rasta cena osnovnih namirnica – naglasio je Stanić.

Pojedini proizvođači šećera ističu da imaju dovoljno šećera do početka septembra i da ga normalno isporučuju po svim ugovorima sa trgovcima. S druge strane, analitičari smatraju da je ovako nešto neminovno zbog dugog perioda ograničavanja cena, i da postoje dva načina da se situacija reši – odmah intervenisati iz robnih rezervi ili dozvoliti slobodno formiranje cena.

Autor: 24sedam

Prijava na newsletter

Pročitajte još: