UAE, Saudijska Arabija i SAD kupuju oružje iz Srbije

Srpska odbrambena industrija beleži iz godine u godinu rast izvoza.

Srpska odbrambena industrija beleži iz godine u godinu rast izvoza. Prošle godine izvoz naoružanja i vojne opreme porastao je za 13,9%. Najveći kupci su Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, SAD. V.d.pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović rekao je da je protekle godine izdato dozvola za izvoz naoružanja i vojne opreme u vrednosti od 897 miliona dolara i da je to dobar pokazatelj.

“Najviše izvozimo streljačko naoružanje, streljačku municiju, sve vrste artiljerijske municije, minobacačke mine, raketnu artiljerijsku municiju, minobacače. Takođe, povećava se i izvoz visoko sofisticiranih sistema kao što su haubice 105 i 155, samohodni sistemi za upravljanje vatrom i optoelektronika”, rekao je Miloradović i dodao: “Trend rasta izvoza odbrambene industrije Srbije, odnosno deset fabrika u većinski državnom vlasništvu, koje kontroliše Ministarstvo odbrane nastavljen je i u 2018. godini kada je izvoz tih fabrika porastao za 13, 9 odsto, u odnosu na 2017., a u odnosu na 2016. godinu čak 45 odsto”.

Neke zemlje povećale budžete za opremanje i do pet puta

On ističe da se najviše izvozi na tržišta gde izvoze i najsofisticiranije industrije sveta. Takođe, veliki iznos dozvola izdat je i za tržište EU, Bugarsku, Rumuniju, Belgiju, Kipar, Nemačku. Miloradović kaže i da su budžeti za opremanje u regionu prošle godine porasli 2,26 puta u odnosu na prethodnu godinu..

“Nova strategija NATO pakta je da se značajno povećaju izdaci za odbranu do dva odsto BDP-a, pre svega da se povećaju izdaci za osavremenjivanje vojske. S tim u vezi, trend povećanja izadataka za opremanje naoružanja i vojne opreme u regionu je intenzivan. Neke zemlje su povećale budžete za opremanje i do pet puta”, istakao je Miloradović.

Srbija se trudi da prati trend

Srbija se trudi da prati trend, a Miloradović kaže da je budžet za opremanje i za naoružanje vojne opreme takođe značajno porastao: “Postoji vrlo razvijena industrijska saradnja, što se tiče uvoza, uvozimo podsisteme, sirovine i repromaterijal iz zemalja okruženja, regiona, zapadno-evropskih zemalja, ali i istočnih”.

Dostignuća srpske odbrambene industrije biće predstavljena i na devetom po redu Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme “Partner 2019” koji će se od 25. do 28. juna održati na Beogradskom sajmu. Miloradović kaže da se očekuje rekordan broju posetilaca, ali i izlagača, kako domaćih, tako i stranih.

Izvor: B92 / Tanjug

Foto: Pixabay / Republica

Prijava na newsletter

Pročitajte još: