U opštini Mali Iđoš u završnoj fazi projekti vredni oko 2,5 miliona evra

U opštini Mali Iđoš u završnoj fazi projekti vredni oko 2,5 miliona evra

Veliki projekti iz programa izgradnje sistema za navodnjavanje u Vojvodini finansirani preko Abu Dabi fonda na teritoriji opštine Mali Iđoš u završnoj su fazi.

Između Malog Iđoša i Lovćenca podignuta je brana, sa krunom širokom šest metara i akumulacija, čija zapremina pri maksimalnom nivou iznosi 565.204 kubnih metara vode. U toku je priprema za probno punjenje brane vodom. Krajnji cilj ovih radova je navodnjavanje 4.650 hektara okolnog poljoprivrednog zemljišta, ali i rekreativni sadržaji. Radovi na izgradnji brane i akumulacije „Mali Iđoš“ vredni su 914.764,44 evra.

U neposrednoj blizini akumulacije, severno od naselja Lovćenac, podignuta je i nova crpna stanica sa potisnim cevovodom, opremljena sa četiri pumpna agregata, ukupnog kapaciteta od 1,2 kubika vode u sekundi. U toku su pripreme za prvo uključenje agregata i prvu probu funkcionisanja potisnog cevovoda. Izgradnjom Crpne stanice „Mali Iđoš II“ stvaraju se uslovi za navodnjavanje 2.500 hektara okolnog zemljišta, a čitav projekat je vredan 1.491.623,74 evra.

Ovo nije kraj ulaganja u izgradnju regionalnog podsistema Mali Iđoš iz Abu Dabi fonda, s obzirom da je u narednoj fazi planirana izgradnja kanala Mali Iđoš-Njegoševo, sa kojim će Crpna stanica „Mali Iđoš II“ biti spojena potisnim cevovodom.

Foto: vodevojvodine.com