U INĐIJI NOVO POSTROJENJE ZA PRERADU OTPADNIH VODA

Juče je kompanija Grundfos  proslavila 10 godina poslovanja u Srbiji i otvorila u Inđiji novo postrojenje za preradu otpadnih voda BioBooster, koje je prvo ovakvo postrojenje van skandinavskih zemalja.

Prve pripreme za početak proizvodnje u Srbiji počele su još 2009. godine, kada je kompanija Grundfos kupila 150.000 m² zemlje za izgradnju proizvodnog pogona u Inđiji i uložila velike napore da se sve omogući, uzimajući u obzir prilagođavanje proizvodnje i poslovnog prostora, obimna obuka svih zaposlenih i transport opreme i tehnologije.

Juče je kompanija Grundfos  proslavila 10 godina poslovanja u Srbiji i otvorila u Inđiji novo postrojenje za preradu otpadnih voda BioBooster, koje je prvo ovakvo postrojenje van skandinavskih zemalja.

Ministar privrede Goran Knežević izjavio je da to koliko je Srbija dobro mesto za ulaganje govori činjenica da kompanija deset godina uspešno posluje i da očekuje da će iznos ukupnih stranih investicija u ovoj godini premašiti četiri milijarde evra.

„Novo postrojenje, vredno više od dva miliona evra, doprineće zaštiti životne sredine i verujemo da će pored ove investicije, Grundfos nastaviti sa razvojem i otvaranjem novih radnih mesta“, rekao je Knežević.

Ministar je još naveo i to da otvaranje obog pogona od izuzetne važnosti za očuvanje životne sredine, da će moći da ga koriste i druge kompanije u industrijskoj zoni u Inđiji, što će uticati na razvoj svesti svih o važnosti čuvanja i zaštite životne sredine.

Direktor Grundfos Srbija Veljko Todorović rekao je da će ta investicija omogućiti još efikasniju proizvodnju uz umanjenu potrošnju vode, uz još bolju brigu za životnu sredinu.

Ambasador Danske u Srbiji Anders Kristian Hougard podsetio je da Grundfos u Inđiji zapošljava 750 ljudi. On je rekao da su danske investicije u Srbiji orijentisane na izvoz, a Grundfos je jedan od dobrih primera. „Pokazali ste kako imate dobre uslove za rad i kroz vaše održivo poslovanje postavili visoke standarde. Pomogli ste i Danskoj da održi imidž zemlje kojoj joj jedan od najvećih prioriteta očuvanje životne sredine i održivi razvoj“, rekao je on.

Predsednik opštine Inđija Vladimir Gak rekao je da u Inđiji, pored Grundfosa, posluje puno stranih kompanija, koje se kontinuirano šire i najavio dolazak još stranih kompanija u Inđiju.

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: