Turske startap kompanije predstavljaju hit na svetskom tržištu

NULL

U prvoj polovini godine Turski startap projekti primili su oko 1,3 milijarde dolara ulaganja, a u drugom kvartalu ove godine 746 miliona dolara kroz 63 ugovora.

Tako je ukupan iznos ulaganja u prvoj polovini godine dostigao oko 1,3 milijarde dolara kroz 129 ugovora. Startap projekat za mobilne igrice Dream Games privukao je u junu 155 miliona dolara, što je najveća investicija te vrste u Turskoj, piše Daily Sabah a prenosi Biznis.rs. Turska je u drugom kvartalu dobila više investicija nego Finska, Norveška, Austrija, Danska, Irska, Italija, Belgija i Poljska.

Startap projekti igrica za mobilne telefone podstakli su investitore u Turskoj, te je ulaganje na oko 30 novih poduhvara iznosilo rekordnih 224 miliona dolara.
Kompanije igara na sreću Peak i Rollic, u 2020. godini, učvrstile su poverenje investitora. Za 18 meseci, proizvođač igrica Rollic ostvario je značajan uspeh.

Pod organizacijom Startups.watch i Google-a okupili su se investitori i startap kompanije. Peak Games pokrenuli su projekat Dream Games koji je privukao više od 200 miliona investicija.

Tehnološki investitori uložili su ove godine milijarde dolara na početnike u Turskoj, a jedan od pionira industrije Getir, sada se procjenjuje na 7,5 milijardi dolara.

Od prošloga leta, turske tehnološke kompanije, uključujući platforme za e-trgovinu Trendyol i Hepsiburada, kao i Peak Games i Dream Games, ostvarile su vrijednosti veće od milijardu dolara.

Tursko tržište e-trgovine trenutno vredi 4,4 milijarde dolara. Tokom pandemije, internet prodaja porasla je sa 3,5 na 10 odsto. Investitori navode da je ulaganje rezultat višegodišnjeg truda, koji je planski krenuo pre više od 10 godina. Trendyol, koji je pokrenut 2010. godine, u većinskom je vlasništvu Alibabe i vredi oko 16,5 milijardi dolara. Mali e-trgovci, zahvaljujući kompanijama Amazon i eBay, napredovali su sa prodajom u Turskoj nakon što je 2016. godine ukinut servis za plaćanje PayPal kao i kazne za Twiter i Facebook, što je dovelo do napretka domaćih kompanija. Trendyol i Peak postale su nešto što stručnjaci opisuju kao “univerziteti“ za inženjere. 

 

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: