Tunel Čortanovci i vijadukt kod Sremskih Karlovaca završeni pre roka

Tunel Čortanovci i vijadukt kod Sremskih Karlovaca završeni pre roka

Ruska kompanija "RŽD Internešnl" završila je građevinske radove na izgradnji najdužeg železničkog vijadukta u Srbiji u plavnom delu Dunava i prvog tunela bez zastora "Čortanovci". Radovi su završeni pola godine pre planiranih rokova.

Pre puštanja objekata u rad, planiranog za kraj 2021. godine, biće izvedeni radovi na ugradnji kontaktne mreže, gornjeg stroja koloseka, a takođe će biti sprovedena ispitivanja pre puštanja u rad, koja su planirana za jesen.

Dužina vijadukta dostiže 3 km, a visina pojedinih stubova – 26 metara, što se može uporediti sa visinom osmospratnice. Vijadukt je projektovan na izlazu iz tunela Čortanovci ispred Sremskih Karlovaca i proteže se u plavnom delu Dunava. Deo objekta se nalazi na strmom terenu, i zato je, kako bi se osigurala pouzdanost objekta za vreme njegove izgradnje i korišćenja, bilo izgrađeno 20 zaštitnih konstrukcija protiv klizišta.

Tunel Čortanovci predstavlja dve paralelne cevi ukupne dužine 2,2 km. Neposredna izgradnja tunela trajala je 3 godine. U tunelu se trenutno odvija polaganje gornjeg stroja koloseka.

Rok za bezbedno korišćenje objekata koji je određen projektom iznosiće najmanje 100 godina. 

 

 

foto: RZD International