Tretman džinsa ozonom – metoda iz Levisa i u Novom Pazaru

 Za razliku od uobičajenih metoda obrade džinsa, prednost ovog procesa je energetska efikasnost.

Proizvođači džins odeće, okupljeni u udruženju i klasteru Asstex, bili su deo USAID Projekat održivog lokalnog razvoja, koji im je pružio značajnu podršku jačanju konkurentnosti lokalnih firmi, kako bi bile spremne da plasiraju svoje proizvode ili usluge na međunarodnom tržištu. Ono po čemu je ovo udruženje poznato jeste tretman džinsa ozonom.

“Ovaj tretman se odnosi na deo završne obrade džinsa tzv. proces pranja, koji je veoma složen i karakterističan za proizvode od denim platna. Ozon se koristi kao najjači prirodni oksidant u tehnološkom procesu gde O3 oksidira molekule indigo boje, kojom je bojeno denim platno. I na
taj način dobijamo različite efekte, od čišćenja (ostataka indigo boje, pre svega, na svetlim i izbeljenim delovima) pa sve do različitih nivoa izbeljivanja. Za razliku od uobičajenih metoda obrade džinsa, prednost ovog procesa je energetska efikasnost. Pored toga, ne postoji nikakav štetan uticaj na životnu sredinu”, istakao je Nihat Ugljanin, predsednik UO Udruženja Pro Denim, Novi Pazar.

U okviru ovog udruženja nalazi se šest lokalnih proizvođača džinsa (Brug, Bros, Maxers, Denistar, Exact i Classics).

Metod koji koristi Levis

Kako kaže, ozon se koristi kao gas u komori. To je još uvek nova i skupa tehnologija, pa su uz pomoć projekta dobili opremu koja predstavlja jedan od najboljih sistema proizvodnje na svetu. Istu metodu u svojim pogonima koriste poznati svetski proizvođači kao što je Levis (Levi’s).

“Naš cilj je da upotrebom ozona zamenimo neke cikluse pranja i tako smanjimo ukupnu potrošnju vode, energije, kao i različitih hemikalija koje se koriste. Iako je ozon jak oksidant, važno je reći da ni na koji način ne utiče na mehanička svojstva vlakna”, dodaje Ugljanin.

Proizvodni procesi koji smanjuju uticaj na životnu sredinu postaju obaveza modne industrije. Zbog toga ima sve više brendova na globalnom tržištu koji postavljaju visoke zahteve kad je ekologija u pitanju. U tom smislu ovo udruženje očekuje bolju vidljivost domaćih proizvođača koji upotrebljavaju savremene metode proizvodnje.

Izvor: Big

Foto: Pixabay / jarmoluk

Prijava na newsletter

Pročitajte još: