Svetska nestašica čipova dostiže vrhunac

NULL

Mesecima unazad na svetskom tržištu vlada nestašica čipova, u toj meri da su neki distributeri čipova za automobile podigli cene za čak 4 000 odsto. Manjak poluprovodnika utiče na pametne telefone, koje koristimo svaki dan, kao i na automobile, kućne aparate, proizvodnju i još mnogo toga.

Industrija pametnih telefona globalno je trenutno duboko pogođena, pa je samo nekoliko velikih igrača uspelo da nabavi zalihe čipova, kako bi nesmetano nastavili proizvodnju. Takav scenario, međutim, preti da uništi manju konkurenciju koja će reciklažu starih delova moći da vrši samo određeno vreme.

Industrija automobila je najviše pogođena, a očekuju ih gubici u vrednosti od 110 milijardi dolara, i to samo u ovoj godini.

Kako izveštava “Susquehanna Financial Group”, globalna nestašica čipova je trenutno na svom vrhuncu. Od porudžbine do isporuke čeka se čak 21 nedelja, a ključni igrači nisu pošteđeni. Sve manje zaliha će biti kod prodavaca, te se očekuje da će cene nastaviti da rastu.

Problem se već uveliko oseća globalno i kada je reč o pojedinim modelima telefona, jer su neki telefoni bili na policama samo dva ili tri meseca pre nego što su skroz nestali.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: