Švajcarska čokolada stiže u Novi Sad: Vojvodina dobija fabriku čokolade

Vodeći svetski proizvođač proizvoda od čokolade, Grupa Bari Kalebot, uskoro otvara fabriku u Srbiji.

Vodeći svetski proizvođač proizvoda od čokolade, Grupa Bari Kalebot, uskoro otvara fabriku u Srbiji.

Grupa Bari Kalebot potpisala je Memorandum o razumevanju sa Vladom Srbije i Gradom Novim Sadom vezano za izgradnju fabrike u Novom Sadu.

Ovo će biti njihovo prvo postrojenje u jugoistočnoj Evropi, a njegov početni proizvodni kapacitet biće preko 50.000 tona godišnje. Prema saopštenju kompanije, predviđa se da će ukupan obim investicije u periodu od pet godina da dostigne 50 miliona evra.

Ova moderno opremljena fabrika sa radom bi trebala da počne 2021. godine, a prema saopštenju predsednik Aleksandar Vučić ugostio je delegaciju kompanije pre potpisivanja memoranduma.

Saopštenje generalnog direktora

Antoan de Sent-Afrik, generalni direktor ove grupe, dao je izjavu o uspešnosti kompanije u jugoistočnoj Evropi.

“Novi Sad je savršena lokacija za nas: drugi je po veličini grad u Srbiji, sa prestižnim univerzitetom, što nam omogućava pristup resursima koji su nam potrebni za ostvarenje naših planova. Zahvaljujući novoj fabrici u Novom Sadu, u skladu sa našom strategijom ‘pametnog upravljanja rastom’, bićemo u mogućnosti da proširimo poslovanje u regionu i snabdevamo postojeće i nove kupce širokim asortimanom čokolada, smeša i punjenja”, naveo je Sent-Afrik.

Takođe, u svom saopštenju on je naveo i da će u budućnosti ta fabrika biti važan regionalni centar koji će snabdevati čokoladom tržišta jugoistočne Evrope.

Istakao je i da je grupa Bari Kalebot iz Ciriha vodeći svetski proizvođač proizvoda od čokolade i kakaoa, koji je u periodu 2017/18 godine ostvario prodaju u vrednosti 6,9 milijardi švajcarskih franaka. Proizvodnja u fabrici obuhvata ceo proces – od nabavke i obrade zrna, pa sve do proizvodnje najkvalitetnije čokolade, čokoladnog punjenja, dekoracije i smese.

Ova gigantska kompanija broji preko 11.500 zaposlenih i to u 60 proizvodnih postrojenja širom sveta.

Izvor: b92 

Izvor fotografije: Pixabay, dghchocolatier

Prijava na newsletter

Pročitajte još: