SUSRETI REGIONALNIH PRIVREDNIH KOMORA ŠANSE ZA NOVI POSAO

Regionalne privredne komore Srbije pod okriljem Privredne komore Srbije ove godine su izuzetno aktivne u organizaciji manifestacija i sajmova na kojima učestvuju i ugovaraju poslove stotine malih i srednjih proizvođača, prerađivača, izvoznika, kooperanata iz čitave Srbije, ali i firmi iz okolnih zemalja.

Regionalne privredne komore Srbije pod okriljem Privredne komore Srbije ove godine su izuzetno aktivne u organizaciji manifestacija i sajmova na kojima učestvuju i ugovaraju poslove stotine malih i srednjih proizvođača, prerađivača, izvoznika, kooperanata iz čitave Srbije, ali i firmi iz okolnih zemalja.

U avgustu i septembru u regionima Srbije održana su čak tri velika, izuzetno posećena sajma, na kojima su izlagači i posetioci imali priliku da se upoznaju sa novitetima, ponudom i potražnjom u oblastima u kojima posluju, čuju kvalitetna predavanja i upoznaju se sa novim trendovima.

Reč je o manifestacijama koje traju već duži niz godina, ali koje, prema utiscima mnogobrojnih učesnika i gostiju, poslednjih nekoliko godina dobijaju novi zamah, kako po broju učesnika tako i po obimu sklopljenih poslova i uspostavljenih partnerstava.

16. Šumadijski sajam poljoprivrede u Kragujevcu jedna je od najznačajnijih smotri agrara uSrbiji. Na manifestaciji, koja ima međunarodni karakter, ove godine svoje proizvode predstavilo je oko 200 izlagača iz zemlje i sveta.

Početak sajma bio je rezervisan za prezentacije najnovije mehanizacije, opreme i alata za poljoprivredu i uzgoj stočnih grla, nakon čega su održane tradicionalne stočarske i izložbe životinja koje uvek izazivaju veliku pažnju posetilaca ove manifestacije. Najveći deo izložbenog prostora bio je posvećen poljoprivrednoj mehanizaciji i opremi, uz brojna stručna predavanja i tribine o aktuelnim temama iz oblasti agrara.

“Na sajmu se već tradicionalno ugovaraju novi poslovi, a to je i prilika da se napravi svojevrsna analiza uspešnosti ovdašnje poljoprivrede” – kaže Predrag Lučić, direktor PKS-RPK Kragujevac. “U prvih sedam meseci ove godine ostvaren je suficit od izvoza organskih proizvoda u iznosu od 20,2 miliona evra i taj podatak izuzetno ohrabruje. Poljoprivredni proizvođači iz ovog dela Srbije znatno su povećali izvoz mlečnih proizvoda i vina, koje smo izvezli šest puta više u prvih sedam meseci ove godine nego u istom periodu prethodne. I rakija iz Šumadije je dobila geografsku oznaku, što je preduslov za povećanje izvoza tog proizvoda”.

Šumadijski sajam poljoprivrede u Kragujevcu, koji se organizuje već šesnaesti put, po broju i strukturi izlagača postao je jedan od najznačajnijih poslovnih skupova u oblasti agrara u Republici Srbiji. Tako je i ovogodišnji, prema rečima Lučića, bio odlična prilika kako za ugovaranje novih poslova i sumiranje poslovnih rezultata, tako i za nova povezivanja u cilju povećanja proizvodnje i izvoza.

Regionalna privredna komora Zaječar i Grad Zaječar organizovali su zajedno međunarodni sajam “Zdravo – domaće – prirodno”, koji je održan na gradskom trgu u Zaječaru u periodu od 19. do 21. septembra 2019. godine, u vreme gradske slave. Trodnevna manifestacija je i ove godine, osmi put zaredom, okupila veliki broj izlagača iz cele Srbije i okruženja. Na štandovima su svoju ponudu predstavili proizvođači lekovitog bilja, voća, povrća, cveća, vina, rakije, meda, mlečnih proizvoda, mesa, peciva, specijaliteta, rukotvorina, starih zanata. Grad Zaječar se 2017. godine uključio i podržao realizaciju ove manifestacije koja je već prerasla u brend.

Grad Zrenjanin i region Srednjobanatskog okruga imaju izuzetno bogatu i dugu tradiciju u organizovanju privredno-turističkih manifestacija, te veoma uspešnu kulturnu i institucionalnu saradnju, kako u zemlji tako i u inostranstvu, pa tako i sajam ZRBIZNET predstavlja nastavak tradicionalne manifestacije INOCOOP koju je Regionalna privredna komora Zrenjanin organizovala 17 godina. Izlagači su privrednici i preduzetnici iz čitavog regiona, ali i iz susednih zemalja. Ova manifestacija danas predstavlja najveću prezentaciju potencijala lokalne i regionalne privrede.

Organizatori sajma su Grad Zrenjanin, Privredna komora Srbije – Regionalna privredna komora Zrenjanin, Unija poslodavaca Srbije – poslodavci Zrenjanina i Opšte udruženje preduzetnika Zrenjanin.

“Cilj je da kroz sajam ZRBIZNET privučemo izlagače iz Srbije i inostranstva, i da obezbedimo da svi učesnici i posetioci u svojoj oblasti interesovanja pronađu mogućnost za uspešnije i kvalitetnije funkcionisanje, obavljanje poslovne delatnosti, proširenje kapaciteta, a sve to u cilju podizanja ukupnog kvaliteta života i rada” – kaže Predrag Stankov, direktor PKS-RPK Zrenjanin. – U okviru sajma kompanije će imati mogućnost da se predstave, upoznaju i povežu sa drugim kompanijama, da se upoznaju sa institucijama koje pružaju podršku poslovanju i da se edukuju iz raznih oblasti.

 

Izvor: Novosti.rs

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: