Smanjenje poreza i doprinosa prioritet u PKS

ŠTA SMANJENJE POREZA I DOPRINOSA DONOSI PRIVREDNICIMA?

Marko Čadež, predsednik privredne komore Srbije izjavio je da PKS nastavlja da se bori za bolje uslove poslovanja privrednika u Srbiji. 

Tokom prošle godine privrednici su preko PKS  inicirali čak 190 izmena propisa. Nadležni su primenili 63 njihove proeporuke. U ovoj godini PKS je pokrenulo izmene 42 zakona i podzakonskih dokumenata, a 19 je i sprovedeno, čulo se na poslednjoj sednici Skupštine i Upravnog odbora PKS. Firmama najznačajnije su izmene Zakona o ulaganju, koji im je olakšao uvoz mašina za domaće proizvođače. Izmene Zakona o zadravstevenom osiguranju, rešile su probleme nagomilanih dugova države prema snabdevačima. Zahavljujući usvojenim primedbama Uredba o zaštiti životne sredine propisuje da plaća onaj ko i koliko zagađuje.

Glavni pokretači privredne aktivnosti u tekućoj godini su intenziviranje investicione aktivnosti i rast lične potrošnje. Broj privrednih subjekata se konstantno uvećava uz porast prometa i realizacije na domaćem i inostranom tržištu. Prioritet u ovoj godini je dalje smanjenje poreza i doprinosa na zarade zaposlenih, što je jako težak zadatak, jer je plan da se sa oko 63 odsto, porez spusti na 46 ili 47 odsto. Zloupotreba prava na bolovanje je jedan od većih problema sa kojima se privrednici susreću - izjavio je Čatež

Privredna komora se sve više finansira od usluga koje pruža privredi, a smanjuje učešće članarine. Za preduzeća su spremili novu podršku. To je "PKS partner", portal na kome mogu da nađu podatke o svim registrovanim subjektima u Srbiji. Tako će najlakše i najpouzdanije proveriti postojeće i potencijalne poslovne partnere.

"PKS Instant" plaćanje je aplikacija koja omogućava jeftinije elektronsko plaćanje malim preduzećima. Komora sada svojim članovima nudi konsultantske usluge. Rešavaju im dilemu ko su im partneri, kako da osvoje tržište, kako da dođu do sirovina. Početnici u biznisu vredne savete od iskusnih privrednika mogu da čuju preko Cloud Coutching Magazine.

 

Izvor: Novosti