Šta se dešava sa Zakonom o fleksibilnim oblicima rada?

NULL

U trenutku pisanja teksta za novi broj „Biznis vesti“, prošlo je više od tri meseca od kada su protesti frilensera završeni i od kada je postignut dogovor između predstavnika Udruženja frilensera i Udruženja radnika na internetu sa Vladom, u vezi sa reprogramom duga. Međutim, zakon koji se čeka kako bi prava i obaveze prema državi, svom radu i klijentima bili jasno određeni, još uvek nije na snazi, a radna grupa još nije ni formirana.

Status radnika na internetu trebalo bi da bude uređen novim Zakonom o fleksibilnim oblicima rada, čije stupanje na snagu je najavljeno za 1. januar 2022. Prema izjavama iz Udruženja radnika na internetu, radna grupa još nije ni formirana, niti o tome išta znaju ostali koji su pozvani da učestvuju u radu.

Stvari koje ne mogu bez radne grupe

Iako je zakon uredno najavljen i čeka svoju primenu, iz Udruženja frilensera i radnika na internetu rekli su za medije da postoje stvari koje ne bi trebalo da prođu bez dogovora i analize članova radne grupe. Neke od stvari tiču se konkretno samog zakona, dok su druge u vezi sa sprovođenjem izmena Zakona o porezu na dohodak građana i novog zakona o frilenserima.

Jedini posao

Srbija je pre korone bila vodeća u svetu po broju frilensera, a kako zakonski okvir za to poslovanje nije postojao, došlo je do problema oko plaćanja poreza koji je potrajao mesecima i prebacio se na ulice. Većini frilens radnika to je jedini izvor poslovanja, što je direktan problem za egzistenciju.

Prema anketi koju je sprovelo Udruženje radnika na internetu i objavilo na svojoj stranici krajem jula, od skoro 800 ispitanika 97 % potvrdno je odgovorilo na pitanje „Da li smatrate da je potrebno uvesti novu pravno – poresku kategoriju koja bi se odnosila isključivo na radnike na internetu“?

Novim zakonom bi jedini posao većine bio konkretizovan na taj način što bi frilensing bio spasen kao posao time što ne bi bilo poreske računice kojom neoporezivi prihod iznosi 18.300 dinara mesečno, gde se ne priznaju normirani troškovi, uz poresku stopu od 55,8 % za poreze i doprinose.

Novi zakon mora da omogući i osigura uslove da desetine hiljada ljudi nastave da rade i da svojim naporima ostvaruju prihode kao i do sada i zato je važno da radna grupa što pre počne sa radom kako bismo konačno rešili zakonski i poreski status radnika na internetu“, piše na Fejsbuk stranici Udruženja radnika na internetu.

Kina, nova uredba i frilens predavači

Kao da nije bila dovoljna novost da rad na novom zakonu nekako „tapka u mestu“, Kina je odlučila da oteža svim frilenserima koji se bave predavanjem, konkretno engleskog jezika za kinesko tržište: zabranili su deci mlađoj od 14 godina da preko interneta pohađaju časove engleskog jezika. Zbog ove odluke, hiljade frilensera predavača je ostalo ili će ostati bez posla.

Dok Kina želi da spreči fluktuaciju finansija iz zemlje u inostranstvo i da utiče na jačanje državnog edukativnog sistema, ovaj veliki broj radnika iz Srbije je u potrazi za novim poslom ili traži način za prekvalifikaciju.

Za kraj podsećamo da su državni predstavnici predložili početkom godine reprogram duga, uz otpis kamate i plaćanje duga na rate tokom deset godina, a sve to u procesu čekanja do usvajanja Zakona o porezu na dohodak, što je druga strana odbila.

Prethodno, Poreska uprava pri Ministarstvu finansija odlučila je da naplati poreze frilenserima i to retroaktivno, sa kamatama za poslednjih pet godina. Dogovoreni normirani troškovi povećani su sa 43 % na 50 %. Protesti su trajali više od šest meseci.

 

Ovo je samo jedan od tekstova koji možete pročitati u novom broju Biznis vesti magazina. Pretplatite se OVDE 

 

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: