ŠTA POLJOPRIVREDNICIMA DONOSI POTPISAN SPORAZUM O SLOBODNOJ TRGOVINI SA EAEU?

ŠTA POLJOPRIVREDNICIMA DONOSI POTPISAN SPORAZUM O SLOBODNOJ TRGOVINI SA EAEU?

Ministar Branislav Nedimović izjavio je da nedavno potpisani Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom evropskom unijom (EAEU) donosi našim poljoprivrednim proizvođačima nove mogućnosti bescarinskog izvoza svojih proizvoda.

Nedimović je skrenuo pažnju na mogućnost izvoza voćnih rakija, ovčijeg i kozjeg sira, kao i drugih proizvoda. Prema njegovim rečima, ovčiji i kozji sir je roba dobrog kvaliteta koji ima dobru cenu i za kojim u Rusiji postoji velika tražnja. Time se stiču uslovi da ponude dobre subvencije za ovčarstvo. On ukazuje da je životni standard građana u Rusiji danas veći, kao i da su standardi kvaliteta neverovatni.

"Imamo mogućnost da možemo da plasirano robu na tržište od 180 miliona ljudi. Postojaće oni koji žele da se "opare", ali mi to moramo da sprečimo", rekao je Nedimović. Kako je podsetio, više nikom ne pada na pamet da reeksportuje nektarine, jabuke ili druge proizvode nakon što je u proteklih 18 meseci bilo četiri, pet akcija u saradnji sa policijom i carinom. Nedimović je najavio i da bi izvoz junetine u Tursku trebalo da krene u utorak.