Srpski startapi – okrenuti evropskom i severnoameričkom tržištu

NULL

Srpska IT industrija, čiji najznačajni deo čine tehnološka startap preduzeća, poslednjih godina ojačala je svoju poziciju na domaćem i međunarodnom tržištu.
Postala je jedan od glavnih stubova domaće ekonomije, ali i vidljiva na svetskoj startap mapi.

Početkom 2020. Srbija je zahvaljujući Inicijativi Digitalna Srbija dobila Startap skener koji je prvi sveobuhvatni izveštaj o stanju domaćeg startap ekosistema. Ova Inicijativa je pre tri godine otpočela saradnju sa organizacijom Startup Genome iz San Franciska. Najveći rezultat te saradnje je činjenica da se Srbija nalazi na najvažnijoj svetskoj startap mapi i da investitori, kada pogledaju u naš deo sveta vide Beograd i Novi Sad.

Donedavno je bio nepoznat podatak koliko ima tačno startapa u Srbiji, čime se bave, kako se finansiraju kao i kakav je profil njihovih osnivača. Te su to razlozi zbog kojih je Inicijativa Digitalna Srbija i otpočela ovu saradnju.

Glavna prednost našeg startap ekosistema je globalna povezanost i to je ono u čemu smo jači od svetskog proseka. A nedovoljna razmena znanja i iskustava unutar ekosistema, i izuzetno niski nivoi investicija izdvajaju se kao glavni neostaci.

Koliko su naši startapi okrenuti evropskom i američkom tržištu, kako se finansiraju i u kakvom su položaju u odnosu na startape u regionu pročitajte u majskom izdanju Magazina Biznis vesti.

 

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: