Srbija i Velika Britanija potpisale trgovinski sporazum

Srbija i Velika Britanija potpisale trgovinski sporazum

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, Tatjana Matić i ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu Šan Makleod, potpisale su u Beogradu Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji između Republike Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Sporazumom je postavljen novi pravni osnov za regulisanje bilateralne trgovine, koji je ranije bio definisan Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju između Evropskih zajednica i njihovih država članica i Republike Srbije. Obe strane izrazile su zadovoljstvo zbog uspešno okončanih pregovora i formalnog obezbeđivanja nastavka uspešne saradnje u političkoj i ekonomskoj sferi.

Ministarka Tatjana Matić istakla je da se Sporazumom o partnerstvu, trgovini i saradnji između Republike Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva zadržava nivo saradnje u svim oblastima, kao i stepen trgovinske liberalizacije koji je postojao do 31. decembra 2020. godine. Ambasadorka Makleod istakla je da uz ličnu podršku premijera Borisa Džonsona i predsednika Aleksandra Vučića, Ujedinjeno Kraljevstvo i Srbija zajedno rade na izgradnji snažnijih odnosa, usmerenih ka budućnosti. Uvećanje trgovine i investicija važan su deo te ambicije.

Prvi privremeni bilateralni trgovinski ugovor Ujedinjeno Kraljevstvo i Srbija potpisale su u martu 1879. godine.