Slobodna zona Apatin – pravo mesto za strane i domaće investitore

Apatin, grad koji se nalazi na zapadu AP Vojvodine, na levoj obali Dunava, ima svoju Slobodnu zonu, a o pogodnostima i specifičnostima koje ova zona nudi potencijalnim investitorima govori nam Maja Kuridža - direktorica Slobodne zone Apatin.

Slobodna zona je fizički ograđen i označen deo teritorije Republike Srbije, infrastrukturno opremljen, fizički ograđen prostor na kom se mogu obavljati proizvodne i uslužne delatnosti. Povoljan geografski položaj, fiskalne, finansijske i druge pogodnosti su glavni aduti za potencijalne invensitore Slobodne zone.

Apatin, grad koji se nalazi na zapadu AP Vojvodine, na levoj obali Dunava, ima svoju Slobodnu zonu, a o pogodnostima i specifičnostima koje ova zona nudi potencijalnim investitorima govori nam Maja Kuridža – direktorica Slobodne zone Apatin.

Po čemu je specifična slobodna zona Apatin?

Slobodna zona Apatin smeštena je u okviru Panonske nizije, područja koje pripada srednjoj Evropi, što je čini dostupnom svim graničnim državama – 24 km je dele od granice sa Hrvatskom, a 42km od mađarske granice. Dva, odnosno jedan sat vožnje deli opštinu Apatin od dva najveća grada Srbije, prestonice Beograd (194km) i Novog Sada (96km). Dodatni potencijal opštine čini “plava evropska magistrala” koja se kroz Apatin prostire na 42km. Ovakvim položajem investitori mogu da budu izuzetno blizu evropskim metropolama, da ih privuku i ostvare odnose koji mogu samo da budu vetar u leđa njihovom poslovanju.

Kakve pogodnosti Slobodna zona Apatin nudi investitorima?

Pored povoljnog geografskog položaja, Slobodna zona Apatin poseduje fiskalne, carinske i finansijske pogodnosti. Prvenstveno, poseduje sporazume o slobodnoj trgovini sa jednim od najvećih zemalja: sa Rusijom, Belorusijom, Kazahstanom, Turskom, prelazni sporazum sa EU, sporazum CEFTA, sporazum sa članicama EFTA i preferencijalni režim poslovanja sa SAD-om. Jedan od najvećih benefita jesu fiskalne pogodnosti. Budući investitori su ti koji bi imali niz pogodnosti, koji bi olakšali početak poslovanja – oslobađanje od plaćanja PDV-a na unos dobara u slobodnu zonu, na promet dobara i usluga, na promet dobara između korisnika dve slobodne zone, na potrošnju energenata. Investitori Slobodne zone, čim zakorače u nju i postanu njen korisnik na raspolaganju imaju i neke od logističkih usluga po povlašćenim cenama: organizacija transporta, pretovar, utovar, špediterske usluge, agencijske usluge, usluge osiguranja i reosiguranja i drugo.

 

Kada je reč o stranim investitorima, da li imaju jednake pogodnosti kao i domaći investitori?

Pored prethodno pomenutih pogodnosti, koje važe i za strane investitore, oni su ti koji bivaju oslobođeni od pojedinih poreskih opterećenja. Imaju i carinske pogodnosti, jer poslovanjem u Slobodnoj zoni nije neophodno plaćanje carine i drugih uvoznih dažbina za robu koja je namenjena obavljanju delatnosti i izgradnji objekata u slobodnoj zoni kao što su na primer repromaterijal i građevinski materijal.

Koje pogodnosti pruža lokalna samouprava?

Shodno svojim ovlašćenjima lokalna samouprava može da donese odluku o pogodnostima za izgradnju objekata i infrastrukture na području Slobodne zone. Ove pogodnosti se odnose na donošenje odluke o oslobađanju od plaćanja lokalnih poreza, naknada i taksi koje su u nadležnosti lokalnih samouprava. Mogu da budu oslobođeni naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta, naknade za takse i troškova opštinske uprave, naknade za korišćenje gradskog građevinskog zemljišta, naknade za urbanističke uslove i saglasnosti, priključak na lokalnu infrastrukturu vode i kanalizacije, lokalne komunalne takse i slično.

Možete li nam reći koje sve kompanije već posluju unutar Slobodne zone?

Kompanije koje su već iskoristile pogodnosti koje pruža Slobodna zona Apatin i koje godinama unazad uspešno posluju su LUMBERLINE custom made furniture i FLASH SRB.

Da li očekujete nove investitore u Slobodnoj zoni?

Slobodna zona ima još slobodnih parcela, jer je reč o velikom prostranstvu koji čini izuzetno atraktivnu industrijsku zonu. Pored toga, pogodnosti su zaista neprocenjive  i na taj način se investitorima omogućuje da posluju po najpovoljnijim uslovima u zoni koja je trenutno jedna od najpovoljnijih u našoj zemlji.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: