SKUPŠTINA SRBIJE USVOJILA ZAKON O TRGOVINI I IZMENU ZAKONA O ELEKTRONSKOJ TRGOVINI

Vlada republike Srbije izdala je saopštenje u kom se navodi "Usvajanjem novog Zakona o trgovini kao i izmenama i dopunama Zakona o elektronskoj trgovini Srbija postaje zemlja u kojoj se elektronska trgovina odvija u skladu sa najnaprednijim modelima koji su trenutno dostupni u svetu”.

U saopštenju se ističe da Srbija postaje deo grupe zemalja koje prepoznaju digitalnu ekomoniju kao jedn od glavnih pokretača razvoja celokupne privrede.

Novi zakoni prepoznaju značaj elektronske trgovine, koja je sada definisana kao poseban oblik trgovine. Otklonjene su nepreciznosti i nedoumice u vezi sa prodavnicama i platformama koje prodaju globalno i ne poznaju geografske granice.

Vlada republike Srbije izdala je saopštenje u kom se navodi “Usvajanjem novog Zakona o trgovini kao i izmenama i dopunama Zakona o elektronskoj trgovini Srbija postaje zemlja u kojoj se elektronska trgovina odvija u skladu sa najnaprednijim modelima koji su trenutno dostupni u svetu”.

U saopštenju se ističe da Srbija postaje deo grupe zemalja koje prepoznaju digitalnu ekomoniju kao jednu od glavnih pokretača razvoja celokupne privrede.

Novi zakoni prepoznaju značaj elektronske trgovine, koja je sada definisana kao poseban oblik trgovine. Otklonjene su nepreciznosti i nedoumice u vezi sa prodavnicama i platformama koje prodaju globalno i ne poznaju geografske granice.

Rešeno je jedno od ključnih pitanja – mogućnost isticanja cena u stranoj valuti kad je reč o prodaji usmerenoj ka globalnom tržištu, čime je prevaziđen problem sa kojim se do sada ograničavao plasman robe iz Srbije na globalnom tržištu.

Uvedeni su novi poslovni modeli kao što su elektronska prodavnica, elektronska platforma i dropshipping, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Ove izmene će omogućiti našoj privredi da lakše plasira svoje proizvode ne samo u Srbiji, nego i na globalnom tržištu.

Ubuduće će biti omogućeno da kompletna dokumentacija o elektronskoj trgovini bude u digitalnom obliku, što je u skladu sa Zakonom o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju.

Izmene Zakona o trgovini, kao i izmene i dopunama Zakona o elektronskoj trgovini, nastavak su reforme domaćeg zakonodavstva sa ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta, na čemu će Vlada Srbije nastaviti da insistira.

Rad na reformi elektronske trgovine rezultat je uspešne saradnje Vlade Srbije sa vodećim kompanijama digitalne ekonomije koje godinama posluju u Srbiji. Njihova podrška, znanje i iskustvo bili su od velikog značaja u radu na ovim zakonima.

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: