Rukovođenje poslom poveriti naslednicima ili profesionalnim menadžerima?

Preduzeća prenesena na nove vlasnike pokazuju značajno veću stopu preživljavanja u odnosu na startap kompanije.

Skot Šejn (Scott Shane), američki istraživač preduzetništva, autor je teksta “Zašto podsticanje sve većeg broja ljudi na kreiranje preduzetničkih poduhvata predstavlja lošu vladinu politiku”. Ukazuje da preduzeća prenesena na nove vlasnike pokazuju značajno veću stopu preživljavanja u odnosu na startap kompanije i imaju bolje pokazatelje u smislu inovativnosti, rasta profita i broja zaposlenih u odnosu na novonastale preduzetničke poduhvate. 

Kako će porodične kompanije u Srbiji izvesti pravilnu biznis transformaciju?

Kada je reč o Srbiji, tek početkom devedesetih godina dopuštena je privatna inicijativa, što je rezultiralo osnivanjem ogromnog broja firmi. 1988. godine u je Srbiji bilo oko 2.900 preduzeća, da bi već 1991. godine taj broj porastao na preko 30.000. Mnoge od tih firmi danas ne postoje, ali su neke od njih, porasle u moćne korporacije, neke su u međuvremenu prodate domaćim ili stranim gigantima, dok su mnoge i dalje pod direktnom upravom osnivača. Stoga se postavlja pitanje kako će porodične kompanije u Srbiji izvesti pravilnu biznis transformaciju sa osnivača na naslednike i da li će poveriti rukovođenje kompanijom – naslednicima ili profesionalnim menadžerima?

“Nije problem kad i koliko će ko kapitala naslediti, ali samo ako nasledite i obraz i pošten odnos prema radu, tek onda će se taj kapital ne samo održati već i uvećati”, smatra Slobodan Marković, vlasnika preduzeća Comel iz Beograda.

Privatne kompanije danas i sutra

O pitanju prenosa prava i odgovornosti sa osnivača na naslednike ili profesionalni menadžment, ramišlja se i u PC Press-u. Oni su organizatori BIZIT seminara “Privatne kompanije danas i sutra”, koji će, u saradnji s Adizes institutom, biti održan 27. marta u Klubu poslanika u Beogradu. 

“Kada smo Dejan Ristanović, Zoran Životić i ja sredinom devedesetih godina prošlog veka pokrenuli PC Press razmišljali smo o mnogim stvarima. Između ostalog o tome kako ćemo postati velika uticajna redakcija, najveći medijski ICT servis, izdavač zanimljivih knjiga, kako ćemo organizovati velike događaje i puno smo maštali o snazi Interneta koji je upravo zakucao na vrata tadašnje nam države, Savezne Republike Jugoslavije. Pričali smo o mnogo čemu, ali ne i o tome kako ćemo jednog dana upravljanje PC Press-om poveriti nekome drugom. Nije baš da smo odlučili da se povučemo, ali svakako jesmo odlučili da ključna mesta poverimo nekim novim, mladim ljudima. Kako se to radi? A šta ćemo sa vlasništvom?”, rekla je Vesna Čarknajev, direktor PC Press-a.

Izvor: PC press

Foto: Pixabay / rawpixel

Prijava na newsletter

Pročitajte još: