RAZVIJANJE ZADRUGA MOŽE DA SPREČI ODLAZAK MLADIH IZ ZEMLJE

Ministar za regionalni razvoj Milan Krkobabić, prilikom posete zadruzi "Paprika" u selu Martonoš, kod Kanjiže rekao je da svako veće selo u Srbiji treba da ima modernu zadrugu zapadnoevropskog tipa, kako bi se usporilo iseljavanje mladih i selo postalo primamljivo za život.

Ministar za regionalni razvoj Milan Krkobabić, prilikom posete zadruzi “Paprika” u selu Martonoš, kod Kanjiže rekao je da svako veće selo u Srbiji treba da ima modernu zadrugu zapadnoevropskog tipa, kako bi se usporilo iseljavanje mladih i selo postalo primamljivo za život.

Tokom razgovora sa rukovodstom Kanjiže, gde se 70 odsto stanovništva bavi poljoprivredom, naglasio da će država nastaviti sa ulaganjima u razvoj zadrugarstva, a da će zaključno sa ovom godinom biti bespovratno podeljeno 1,7 milijardi dinara.

Ne možemo da zaustavimo iseljavanje, ali možemo da usporimo odlazak mladih, tako što ćemo im obezbediti egzistenciju i motivisati ih da ostanu na svojim imanjima – rekao je Krkobabić.

” Ideja je da se slobodna državna zemlja ustupi mladima do 50 hektara po domaćinstvu, bez nadoknade, da je koriste i da je ostave naslednicima, pod uslovom da oni nastave da je obrađuju”

Prema njegovim rečima, plan je da se osnuje garancijski fond iz koga bi se nadoknađivala razlika između garantovane i tržišne cene poljoprivrednih proizvoda i nadoknađivala šteta u slučaju prirodnih nepogoda.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: