Radišić: Povrtarstvo je šansa za nezaposlene

Zrenjanin je postavio 15 plastenika sa zalivnim sistemom, namenjenih mladim poljoprivrednicima.

Grad Zrenjanin je učestvovao u projektu USAID Održivi lokalni razvoj  kako bi povećao broj i uspešnost novoosnovanih poljoprivrednih gazdinstava u vlasništvu mladih ljudi. Grad je obezebedio nfrastrukturno opremio zemljište. Program se sporovodio na teritoriji opština Zrenjanin, Kikinda i Novi Bečej. 

“Na ovaj način želeli smo da podstaknemo mlade da se aktivno uključe u agro-biznis omogućivši im svu neophodnu infrastrukturu kao i mentoring u proizvodnji različitih poljoprivrednih kultura. Na duge staze nadamo se da ćemo kroz ovaj projekat edukovati i osnažiti veći broj mladih da se kroz primenu novih znanja iz oblasti poljoprivrede izvrši diversifikacija poljoprivredne proizvodnje na teritoriji Zrenjanina. I to uvođenjem u proces proizvodnje različitih, visokoprofitabilnih kultura”, kaže pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić, navodeći da je akcenat na tradicionalnim kulturama  kao što su žito, kukuruz, suncokret, ali i na paradajzu, boraniji i grašku.

15 plastenika sa zalivnim sistemom

Za 15 mladih poljoprivrednika, postavljeno je 15 plastenika sa zalivnim sistemom, sa ukupnom površinom od 3.600 kvadrata, u Molirejovoj ulici. Površina parcele je tri hektara, a za projekat je odvojen jedan hektar. To stvara mogućnost proširenja plasteničke proizvodnje. 

“Osnovni uslov za sve kandidate je bio da budu nezaposleni i imaju do 35 godina starosti. Naravno, pre nego što su započeli proizvodnju morali smo im obezbediti osnovne uslove za započinjanje proizvodnje. Svi kandidati kojima su dodeljeni plastenici prošli su kroz obuku koja je organizovana u okviru projekta, koja im je dala osnovna znanja iz plasteničke proizvodnje. Da se naša podrška ne bi završila na tome, u toku celog procesa proizvodnje svi korisnici plastenika imaju pomoć stručnih službi, a obezbeđena je i saradnja sa gazdinstvom „Carska bašta“. Bilo je važno obezbediti taj segment projekta, jer je poljoprivrednicima samostalan prodor na tržište veliki problem. Nakon završetka perioda inkubacije za mlade poljoprivrednike, koji iznosi dve godine, svi korisnici plastenika su u obavezi da proizvodnju presele na svoja registrovana poljoprivredna gazdinstva. I nakon toga, plastenike će koristiti novi mladi poljoprivrednici”, ističe Radišić.

Diversifikacija poljoprivredne proizvodnje put ka uspehu

Poljoprivreda је, kao privredna grana, od velikog značaja u Vojvodini. Kako zaključuje Duško Radišić, upravo je diversifikacija poljoprivredne proizvodnje, preusmeravanje i intenziviranje isplative proizvodnje na malim parcelama put ka uspešnijoj proizvodnji. Na primeru Zrenjanina, gde su uvedene novine u finansiranju manjih poljoprivrednih gazdinstava, dobijeni su ohrabrujući rezultati.

Izvor: Big

Foto: Pixabay / lanailic

Prijava na newsletter

Pročitajte još: