Prvi agroenergetski projekat na Balkanu biće pokrenut u Kuli

Prvi agroenergetski projekat na Balkanu biće pokrenut u Kuli

Fintel Energija i njena partnerska kompanija MK grupa najavili su veliku inovaciju u Srbiju i region - Agrosolar Kulu, prvi agroenergetski projekat u našoj zemlji i na Balkanu, koji će biti i najveći u Evropi.

Vrednost ove investicije je 340 miliona evra, a početak projekta planiran je za april 2022. godine. Realizacija bi po planu trebalo da traje nešto više od godinu dana. Projekat će u inicijalnoj fazi obuhvatiti 700 hektara zemljišta u Kuli, podeljenih na sedam zona za različite organske useve čija će proizvodnja biti moguća čak 11 meseci u godini. Na približno trećini ukupne površine biće postavljeni solarni paneli u pravilnim redovima i međusobnim razmakom između redova za obavljanje predviđenih poljoprivrednih radova. Godišnja planirana proizvodnja zelene energije je oko 832 gigavat sati, što zadovoljava potrebe oko 200 000 domaćinstava.

Agroenergetika podrazumeva tehnološko rešenje koje omogućava jednovremenu proizvodnju poljoprivrednih useva i energije iz sunčeve svetlosti na istoj površini. Inovativna primena solarnih panela u kombinaciji sa vegetacijom pravi takvu mikroklimu koja, sa jedne strane, podiže produktivnost poljoprivredne proizvodnje, a sa druge efikasnost proizvodnje energije. Dobra strana je i smanjena emisija ugljenika i potrošnja vode za navodnjavanje.