Pruna izvozi 85 odsto svog džina

"Pruna" ne pravi tipičan London draj džin na bazi žitnog etanola, već su odabrali francuski metod – od voćnog etanola.

 

Kompanija “Pruna”, koja posluje u sastavu “Putnik Grupacije”, samostalno uzgaja voće od kojeg proizvodi vino, rakiju i džin. Nalazi se u selu Vuković u blizini Đerdapske klisure. Izvozi 85% svog džina, uglavnom u zapadne zemlje, a od nedavno i u Japan. Kako kažu, lakše im je da pronađu kupce u svetu nego da obezbebde odgovarajuće obradivo zemljište u Srbiji, kao i da je jednostavnije dovesti investitore, nego naći radnike koje bi mogli da zaposle.

Deda začetnik proizvodnje

Sve je započeo deda sadašnjeg vlasnika,  Slobodana Ilića. Naime, Bogica Ilić je tridesetih godina prošlog veka kupio moderan kazan za pečenje rakije. U njemu je pravio “domaću”, ali ga i iznajmljivao drugima. Proizvodnja rakije i vina bila je glavni izvor prihoda u porodici, sve dok Ilići sedamdesetih godina nisu otišli iz Srbije u potrazi za kapitalom. Kada su ga obezbedili, osnovali  su početkom ovog veka “Putnik Grupaciju”. Slobodan je odlučio da se vrati u svoj rodni kraj i obnovi porodičnu proizvodnju. Osnovao je “Prunu” 2011. godine, u sastavu pomenute grupacije u kojoj trenutno posluje 11 kompanija na tržištima Švajcarske, Austrije, Nemačke, Srbije i drugih zemalja u ovom regionu.

Velika ulaganja

Izlasku na tržište prethodile su dugotrajne pripreme. Ilići su, pored svog zemljišta,  kupovali i dodatno, kako bi obzbedili sopstvene sirovine. Nabavili su najmoderniju opremu za proizvodnju i zaposlili stručnjake. “Do sada je samo u zemljište, zasade i opremu uloženo 1,2 miliona evra. Prvu rakiju plasirali smo na tržište 2014. godine, potom i vina, a već 2015. smo promovisali i naš džin. Od tada do danas beležimo dobru prodaju i stalan rast potražnje”,  kaže Predrag Jojić, izvršni direktor kompanije “Pruna”.

Kako se proizvodi džin u Vukoviću?

“Pruna” ne pravi tipičan London draj džin na bazi žitnog etanola, već su  odabrali francuski metod – od voćnog etanola.

“Francuzi ga proizvode od grožđa, a nama je osnovna sirovina kleka, budući da je ona u Srbiji visokog kvaliteta. Kleka je lekoviti šumski plod plavičasto-zelene boje koji mi otkupljujemo od sakupljača, jer je divlja mnogo bolja od kultivisane. No, pošto Srbija zaostaje u tehnologiji njenog sušenja, prikupljene količine šaljemo u inostranstvo, pa ih potom, kada nam se vrate isušene, koristimo za proizvodnju džina”, objašnjava Jojić.

Alkoholnoj bazi se u procesu dalje obrade dodaju raznovrsni začini i voće, u zavisnosti od toga kakav se džin pravi. Proizvode se četiri vrste: standardni suvi džin, Pruna summer lime gin (sa dodatkom limete, brusnice, ljiljana i drugih sastojaka), Pruna gintrus gin (sa citrusnim voćem) i KAŠ Craft Gin, koji proizvodi za pivaru KAŠ od njihovog etanola i svojih začina.

Sa svojim italijanskim partnerom, kompanijom “Pilota Green”, koja se bavi pronalaženjem originalnih proizvoda iz različitih zemalja i njihovom distribucijom širom sveta, usružili su snage i napravili novi brend – Balkan kraft džin. Kompanija, međutim, ne planira masovnu proizvodnju, ističe Jojić: “Za sada pravimo 35.000 litara pića godišnje, na zanatski način. Po toj metodi možemo proizvoditi najviše 250.000 litara godišnje, uz očuvanje istog kvaliteta. Dakle, ne planiramo da proizvodimo više od te količine”.

Izvor: BIF

Foto: Facebook / Pruna

Prijava na newsletter

Pročitajte još: