Privredna komora Vojvodine proslavila 101. godišnjicu postojanja

Privredna komora Vojvodine proslavila 101. godišnjicu postojanja

 

U okviru svečanosti povodom obeležavanja 101. godišnjice postojanja i rada Privredne komore Vojvodine najuspešnijim privrednicima sa teritorije AP Vojvodine uručene su 57. godišnje nagrade Kosta Mirosavljević. Ove nagrade dodeljuju se za istaknuta privredna ostvarenja, uspešno poslovanje i postignute vrhunske rezultate u oblasti poljoprivrede, industrije i usluga u 2019. godini.

Ovogodišnji laureati Privredne komore Vojvodine su kompanija Enterijer Janković iz Novog Sada za uspešno poslovanje i postignute vrhunske rezultate u oblasti industrije; Opšta zemljoradnička zadruga Žunji-Silak iz Temerina za uspešno poslovanje i postignute vrhunske rezultate u oblasti poljoprivrede; kompanija Naftachem doo iz Sremske Kamenice za uspešno poslovanje i postignute vrhunske rezultate u oblasti usluga; privrednica godine je Tatjana Filipović doo Dak comerc iz Novog Sada, a privrednik godine je Goran Jevtić, doo Energy net iz Kaća.

-Cilj jedinstvenog komorskog sistema u Srbiji jeste da za svoje članice predstavlja mesto na kojem mogu dobiti punu podršku i konkretnu pomoć. Privredna komora Vojvodine neguje poslovni ambijent gde na dnevnom nivou dolazi do razmene kontakata, iskustva i ideja, a mi se trudimo da i prilikom neformalnih, svečanih okupljanja, stavimo biznis u prvi plan - rekao je predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević.

Proteklu godinu, u privrednom smislu, prema rečima Vučurevića, obeležila je spoljnotrgovinska razmena koja je veća za oko sedam odsto u odnosu na godinu pre i iznosi 13 milijardi evra.

-Proteklu godinu obeležila je i vojvođanska privreda koja je ostvarila više od trećine ukupnog izvoza Republike Srbije, tačnije, ostvaren je izvoz robe i usluga u vrednosti od šest milijardi evra, što čini povećanje od 8,6 odsto; pokrivenost izvoza uvozom je takođe poboljšana u odnosu na prethodnu godinu i iznosi 90 odsto - rekao je Vučurević.

Tom prilikom, potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević čestitao je Privrednoj komori Vojvodine 101. rođendan i istakao da je ova institucija kuća privrednika u Pokrajini. Dodao je da su privrednici pre 101 godine osetili potrebu da formiraju svoju krovnu organizaciju.

-I danas, 101 godinu od osnivanja PKV kakvu je danas znamo, ključne reči jesu povezanost i zajedništvo čime se u svom radu rukovodi i Pokrajinska vlada. To govore i privredna kretanja u 2019. godini, koja su pozitivna i nastavak su privrednih kretanja iz ranijih godina, to govori i rast BDP kada se sumiraju rezultati u 2019. godini koji će iznositi negde oko četiri procenta, to govori i porast spoljnotrgovinske razmene, pad stope nezaposlenosti. Svi ti pokazatelji govore u prilog tezi da ovaj način upravljanja javnim sredstvima, realizujući investicije, je sa republičkom vladom, lokalnim samoupravama zapravo ključ uspeha i nećemo ga menjati ni u narednim godinama - rekao je Milićević.

Prisutnima se u ime laureata obratio generalni direktor kompanije Enterijer Janković iz Novog Sada Božo Janković koji se zahvalio Privrednoj komori Vojvodine na dodeljenoj nagradi.

-Mislim da treba više da se cene ljudi koji neumorno rade, koji se svakodnevno bore sa problemima i imaju ovakve rezultate. Ja sam jako zadovoljan što je PKV podigla to na jedan viši nivo i na neki način, dala priznanje proverenim i dobrim kompanijama u svom biznisu - rekao je Janković.