Privredna komora Vojvodine proslavila 101. godišnjicu postojanja

NULL

 

U okviru svečanosti povodom obeležavanja 101. godišnjice postojanja i rada Privredne komore Vojvodine najuspešnijim privrednicima sa teritorije AP Vojvodine uručene su 57. godišnje nagrade Kosta Mirosavljević. Ove nagrade dodeljuju se za istaknuta privredna ostvarenja, uspešno poslovanje i postignute vrhunske rezultate u oblasti poljoprivrede, industrije i usluga u 2019. godini.

Ovogodišnji laureati Privredne komore Vojvodine su kompanija Enterijer Janković iz Novog Sada za uspešno poslovanje i postignute vrhunske rezultate u oblasti industrije; Opšta zemljoradnička zadruga Žunji-Silak iz Temerina za uspešno poslovanje i postignute vrhunske rezultate u oblasti poljoprivrede; kompanija Naftachem doo iz Sremske Kamenice za uspešno poslovanje i postignute vrhunske rezultate u oblasti usluga; privrednica godine je Tatjana Filipović doo Dak comerc iz Novog Sada, a privrednik godine je Goran Jevtić, doo Energy net iz Kaća.

Cilj jedinstvenog komorskog sistema u Srbiji jeste da za svoje članice predstavlja mesto na kojem mogu dobiti punu podršku i konkretnu pomoć. Privredna komora Vojvodine neguje poslovni ambijent gde na dnevnom nivou dolazi do razmene kontakata, iskustva i ideja, a mi se trudimo da i prilikom neformalnih, svečanih okupljanja, stavimo biznis u prvi plan – rekao je predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević.

Proteklu godinu, u privrednom smislu, prema rečima Vučurevića, obeležila je spoljnotrgovinska razmena koja je veća za oko sedam odsto u odnosu na godinu pre i iznosi 13 milijardi evra.

Proteklu godinu obeležila je i vojvođanska privreda koja je ostvarila više od trećine ukupnog izvoza Republike Srbije, tačnije, ostvaren je izvoz robe i usluga u vrednosti od šest milijardi evra, što čini povećanje od 8,6 odsto; pokrivenost izvoza uvozom je takođe poboljšana u odnosu na prethodnu godinu i iznosi 90 odsto – rekao je Vučurević.

Tom prilikom, potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević čestitao je Privrednoj komori Vojvodine 101. rođendan i istakao da je ova institucija kuća privrednika u Pokrajini. Dodao je da su privrednici pre 101 godine osetili potrebu da formiraju svoju krovnu organizaciju.

I danas, 101 godinu od osnivanja PKV kakvu je danas znamo, ključne reči jesu povezanost i zajedništvo čime se u svom radu rukovodi i Pokrajinska vlada. To govore i privredna kretanja u 2019. godini, koja su pozitivna i nastavak su privrednih kretanja iz ranijih godina, to govori i rast BDP kada se sumiraju rezultati u 2019. godini koji će iznositi negde oko četiri procenta, to govori i porast spoljnotrgovinske razmene, pad stope nezaposlenosti. Svi ti pokazatelji govore u prilog tezi da ovaj način upravljanja javnim sredstvima, realizujući investicije, je sa republičkom vladom, lokalnim samoupravama zapravo ključ uspeha i nećemo ga menjati ni u narednim godinama – rekao je Milićević.

Prisutnima se u ime laureata obratio generalni direktor kompanije Enterijer Janković iz Novog Sada Božo Janković koji se zahvalio Privrednoj komori Vojvodine na dodeljenoj nagradi.

Mislim da treba više da se cene ljudi koji neumorno rade, koji se svakodnevno bore sa problemima i imaju ovakve rezultate. Ja sam jako zadovoljan što je PKV podigla to na jedan viši nivo i na neki način, dala priznanje proverenim i dobrim kompanijama u svom biznisu – rekao je Janković.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

  

   

Prijava na newsletter

Pročitajte još: