Prepeličja jaja iz Novog Sada – višestruka korist za zdravlje

Prepeličja jaja iz Novog Sada – višestruka korist za zdravlje

Porodica Šarović, Igor i Grozda, iz Novog Sada uzgojem japanskih pepelica počela je da se bavi pre devet godina. Za početak su bili kupili jato od pet prepelica za sopstvene potrebe, a taj broj se vremenom linearno povećavao.Trenutno, kako kaže Grozda, imaju oko 300, od čega su 220 nosilje, a ostalo mužjaci. Odnos u jatu je 1:3 (mužjak-ženka), što je važno za procenat oplođenosti jaja.

Pre toga su gajili koke i piliće, ali prepelice su, prema rečima Grozde, manje zahtevne i veoma otporne na bolesti. Prepeličije jaje u odnosu na kokošije ima najmanje sedam puta više magnezijuma, a ostalih vitamina i minerala i desetostruko više.

-Jedno prepeličije jaje po sadržaju vitamina i minerala zamenjuje pet kokošijih. Pored toga sadrže i esencijalne aminokiseline koje ulaze u sastav naših gradivnih ćelija. Pritom, ne sadrže loš holesterol. Mogu ih koristiti deca, osobe sa oslabljenim imunitetom, sportisti, osobe koje se oporavljaju nakon operacija, hronični bolesnici i svi koji se izlažu naporima u svakodnevnom životu – priča Grozda.

U početku je, kaže Grozda, bilo teško, ali takav je slučaj i sa svim drugim poslovima.

- Ova jaja su specifičan proizvod, pogotovo što se konzumiraju presna. Potrebno je zaista edukovati ljude vezano za sve benefite koje mogu dobiti iz njih. Mi smo do sada prodali preko 750 000 jaja, ali isključivo po preporuci zadovoljnih mušterija i manjim delom preko društvenih mreža – istakla je Grozda.

Osim jaja kod Šarovića možete kupiti i sveže meso japanskih prepelica koje je izuzetno kvalitetno. Prema Grozdinim rečima, naručuju ga kupci koji cene kvalitet, koji vole divljač, jer se to smatra delikatesom, kao i kuvari za različite specijalitete. Grozda sa mnogo ljubavi, od viška jaja, pravi i domaću ručno rađenu testeninu.

-Pravim rezance za supu, taljatele, mašnice, flekice, sa belim ili integralnim brašnom, obogaćene prirodnim bojama iz spanaća ili cvekle. Osim jaja i mesa prodajemo piliće i mlade nosilje japanskih prepelice, ukoliko neko želi da ih uzgaja. Mogu se koristiti čak i ljuske jaja, koje ne bacamo, već sušimo, ručno meljemo i koristimo za posipanje po bašti, jer su prepune kalcijuma. Takođe se i đubre koje ostaje iza prepelica koristi kao organsko đubrivo izuzetnog kvaliteta – kaže Grozda i dodaje da porudžbine dostavljaju lično kupcima sa područja Novog Sada i Beograda, a sarađuju i sa nekoliko prodavnica zdrave hrane u Beogradu.

Onima koji prave početne korake u svojim biznisima Šarovići savetuju da budu uporni, ali i strpljivi i da ne odustaju od svoje ideje ukoliko to zaista rade iz ljubavi.