Pozicioniranje kineskih firmi u Avganistanu

NULL

Kineska državna preduzeća i privatne firme koriste različite investicione strategije u ratom razorenoj zemlji.

Kineske privatne firme će se čvrsto pozicionirati u Avganistanu, uprkos potencijalnim sankcijama zapadnih vlada protiv talibana, koji ima za cilj da unapredi geopolitičke interese Zapada i uguši kineske ekonomske interese, istakli su stručnaci u ovoj oblasti. Kompanija je izgradila autoput za Avganistan, a izgradnja je završena pre dve godine.

Američki predsednik Džo Bajden napomenuo je da će odluka o sankcijama talibanima „zavisiti od njihovog ponašanja“ dok će Velika Britanija traži sankcije protiv talibana na sastanku G7. Te sankcije bi mogle podrazumevati ograničenja putovanja, ograničenje prikupljanja, upotrebe i protoka sredstava, međunarodno priznanje i poslovanje sa preduzećima sa drugim zemljama.

Kineski preduzetnici pokazuju umerljiviji stav za razliku od državnih ulaganja Kine koja se postepeno obustavljaju zbog dugotrajne političke nestabilnosti.
Smešten u glavnom gradu Kabulu, „Kineski grad“ (Chine Town) osnovan je 2019. godine i dom je desetinama fabrika za proizvodnju obuće, odeće, tekstila i kablova, od kojih su neke stavljene u probni rad. Iju (Yu) je bio jedan od osnivača „Kineskog grada“ i bio je uključen u većinu projekata uloženih u Kini u Avganistanu.

Kineski biznismeni su dobili saznanje da će investitori biti zaštićeni. Zamenik generalnog direktora kineskog grada Li Kising (Li Ksijing), izjavio je za Global Times da se njihov poslovni plan u zemlji neće promeniti, „jer se oni projekti u koje su Kinezi uključeni tiču života lokalnih ljudi“, a takva pitanja su fundamentalna za talibane. On je dodao, da će budući investicioni planovi u Avganistanu morati da sačekaju dok se situacija ne razjasni. Eksperti smatraju da zapadne zemlje uvode ekonomske sankcije zbog straha od ekonomskih mogućnosti Kine. Prema kineskom Ministarstvu trgovine, kineske kompanije su 2020. godine imale ugovore za projekte vredne 110 miliona dolara u Avganistanu, što je povećanje od 158,7 odsto u odnosu na prošlu godinu, piše Global Times.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: