Poslodavci ne smeju da otpuštaju radnike u Srbiji još tri meseca

NULL

Premijerka Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali predstavili su novi paket ekonomskih mera pomoći za građane i privredu koji je usmeren na očuvanje radnih mesta i smanjenje negativnih posledica kriza izazvane pandemijom.

Državni paket podrške podrazumeva određene uslove koji idu na ruku zaposlenima, od kojih je najvažniji da će biti produžen i rok za otpuštanja, u skladu sa isplatama minimalca.

Treći paket mera podrazumeva da nema otpuštanja više od 10 odsto zaposlenih. Ministar finansija Siniša Mali je naveo da nema otpuštanja radnika tri meseca posle isteka pomoći, odnosno, minimalca. Prva isplata biće u aprilu, druga u maju i treća u junu.

Državnu pomoć u visini jednog i po minimalca, koji će se isplaćivati tri meseca, pored mikro, malih i srednjih preduzeća dobiće i velika preduzeća koja zapošljavaju više od 500 ljudi.

Pored jednog i po minimalca, podrška u visini od još jednog punog minimalca dobiće ugostitelji, turstičke agencije, licencirani turistički vodiči i pratioci, hoteli, odmarališta i rent-a-kar agencije. Gradski hoteli dobiće još jednu vrstu direktne podrške države u visini od 350 evra po individualnom ležaju i 150 evra po smeštajnoj jedinici. Direktnu podršku dobiće i sektor prevoznika putnika i drumskog saobraćaja i autobuskih stanica, a koja podrazumeva 600 evra po autobusu u periodu od šest meseci.

Kako bi se očuvala likvidnost privatnog sektora, država je odlučila da produži postojeću garantnu šemu, a biće uspostavljena i nova garantna šema za podršku najugroženijim preduzećima.

Svi punoletni građani dobiće po 60 evra u dve rate. Prva rata biće u maju, a druga u novembru. Penzioneri će dobiti i dodatnih 50 evra, što znači ukupno 110 evra. Prijavljivanje građana počinje u aprilu, a ko se prijavi za prvih 30 evra, automatski će dobiti i drugih 30 evra.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: