Poskupljenje električne energije

NULL

U Evropi su cene energije znatno porasle, a njihov rast će se nastaviti. Cena prirodnog gasa i električne energije je porasla nakon ukidanja epidemioloških ograničenja. Ovaj porast cena može postati okidač za porast inflacije.

Nemačka se suočava sa najvišom inflacijom od 2008. godine upravo zbog poskupljenja. Cena gasa se povećala i u SAD.

Tokom letnjeg perioda potreba za potrošnjom gasa se smanjuje ali se cena povećala.

Po mišljenjima analitičara Evropa neće moći da se osloni na sopstveno fosilno gorivo kako bi smnjila cenovni udar tokom zime. Zastoj u proizvodnji i opadanje kapaciteta gasnih polja uticale su na rast cena sirove nafte.

Računi korisnika električne energije potrošača u maloprodaji uvećani su za oko 20%. I zbog toga analitičari smatraju da će se Evropa tek suočiti sa teškom zimom. Sam rast cena povećava inflaciji.

Cena električne energije u Španiji premašila je u avgustu 105 evra po megavat satu (MWh), a prognoza za septembar je više od 113 evra po MWh. U Nemačkoj se plaća 81,78 evra, u Francuskoj 76,27, a u Italiji 111,92 evra po MWh. U Velikoj Britaniji jedan MWh košta više od 125 evra.

Ove godine smo bili svedoci ekstremno toplog leta što je za posledicu imalo povećano korišćenje klima uređaja dok je postojao zastoj u proizvodnji struje. Usled tih razloga cena struje u Mađarskoj i Rumuniji je skočila na 131 evro po MWh, a za to vreme je cena u Srbiji bila 125 evra.

Uporedo sa porastom cena električne energije rastu i cene hrane kao i transporta.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: