Počela je registracija na platforme eAgrar i eUprava

Počela je registracija na platforme eAgrar i eUprava

Počela je prijava u novi elektronski registar poljoprivrednih gazdinstava (eRPG), a za dva meseca eID broj je preuzelo 236.000 poljoprivrednih gazdinstava, rekla je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.

Ministarka je rekla Tanjugu da će novi sistem, pre svega, uštedeti vreme, a da će poljoprivrednici od danas po prvi put moći da provere stanje svog gazdinstva na kompijuteru ili telefonu.

Kako kaže, kada dođe javni poziv za subvencije svi moraju biti registrovani kako bi se prijavili za subvenciju.

"Prve korake za uvođenje sistema eAgrar smo počeli 16. januara, a sada smo u finalnoj fazi registracije eRPG-a, koji poljoprivrednici treba da potvrde u ovom trenutku. Uglavnom su svi poljoprivrednici registrovani i postoje u bazi, a od danas pa nadalje mogu da izvrše prijavu na eAgraru", rekla je Tanaskovićeva.

Za dva meseca eID broj je uzelo 236.000 poljoprivrednih gazdinstava, dodala je ona.

"Što se tiče testnog perioda koji je krenuo od 16. marta, tokom poslednja tri dana mi smo registrovali ukupno 12.400 gazdinstva, odnosno, obnovili smo ili potvrdili njihovo stanje", rekla je Tanaskovićeva.

Kada prođe prvi krug prijave, sigurna sam, kaže ministarka, poljoprivrednici će shvatiti koliko su do sada vremena trošili obilazeći šaltere i uzimajući razne papire kako bi podneli zahtev za subvenciju.

"Administraciji će pomoći ovaj servis kako bi bila efikasnija i brža. Ideja je da svaku subvenciju nakon što objavimo javni poziv i zatvorimo ga, u roku od mesec i po dana isplatimo", kaže ministarka.

Tanaskovićeva apeluje da sve što nije tačno, a stoji u registrima, već danas poljoprivrednici isprave, bilo da se radi o parcelama ili o registru životinja.

"Kada pričamo o registru životinja koji se vodi kod Uprave za veterinu, poljoprivrednici moraju da imaju ubačen i broj poljoprivrednog gazdinstva, pored broja koji inače stoji u registru. Svaki naredni put, oni će pogledati svoje stanje i samo će jednim klikom podneti zahtev", kaže Tanaskovićeva.

Tanasković: Država izdvojila 60 milijardi za povećanje subvencija u poljoprivredi

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je danas da je država izdvojila skoro 60 milijardi dinara za povećanje subvencija poljoprivrednicima u skadu sa izmenjenom Uredbom o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2023. godinu.

"Uredbom Vlade od 16. marta subvencije za mleko će se povećati sa 10 na 15 dinara, po grlu sa 25.000 na 30.000 dinara, a za kupovinu steone junice 170.000 dinara", rekla je Tanasković za Tanjug.

Kako kaže, ukoliko se poljoprivrednici odluče da ostave žensko tele onda dobijaju četiri puta po 25.000 dinara kvartalno dve godine.

Kada se govori o svinjogojstvu ministarka kaže u povećali iznos po grlu za 15.000 na 18.000 dinara, a za nazimice sa 18.000 na 22.000 dinara.

Što se tiče subvencija po hektaru, ona je 6.000 dinara plus 3.000 dinara za gorivo, kaže Tanasković.

Ona je rekla da je ustanovljeno da ima viška mleka u prahu na zalihama i to onog trenutka kada je premijerka sazvala sastanak kome su prisutvovali primarni proizvođači, prerađivači i predstavnici trgovinskih lanaca.

"Došli smo do zaključka da su konditori na našem tržištu veliki potrošači mleka u prahu, te smo subvencionisali kupovinu mleka u prahu naših poljoprivrednih proizvođača", kaže Tanasković.

Ideja je da ne dođe do obaranja cene, a da se mleko preradi i proda konditorima, kaže ministarka, i dodaje da prema procenama viška mleka u prahu na zalihama ima između 15 i 20 miliona litara.

Vlada Srbije donela je uredbu kojom je utvrđena interventna mera podrške proizvođačima konditorskih proizvoda za otkup mleka u prahu domaćeg porekla od 710 dinara po kilogramu dok ukupna vrednost državne podrške iznosi 500 miliona dinara.

U dokumentu objavljenom u Službenom glasniku navedeno je da se mera utvrđuje radi efikasnog i pravovremenog sprečavanja, odnosno otklanjanja tržišnih poremećaja prouzrokovanih događajima i okolnostima koji su doveli, odnosno prete da dovedu do poremećaja na tržištu.

 

ERPG - ELEKTRONSKI REGISTAR POLjOPRIVREDNIH GAZDINSTAVA
Svi poljoprivredni proizvođači od 20. marta mogu da ažuriraju podatke i obnove status svojih poljoprivrednih gazdinstava u elektronskom registru poljoprivrednih gazdinstava (eRPG - erpg.eagrar.gov.rs), što je naredni korak za korišćenje sistema eAgrar.

Još jednom pozivamo poljoprivrednike, koji do sada to nisu učinili, da preuzmu parametre za svoj eID broj i da provere i ažuriraju podatke o životinjama u centralnom registru Uprave za veterinu.

Uputstva za unošenje podataka u eRPG - erpg.eagrar.gov.rs možete pogledati u dokumentu ovde ili pogledajte video ovde

 

Izvor: Tanjug, eagrar.gov.rs