Organska proizvodnja u opštini Mali Iđoš

Organska proizvodnja u opštini Mali Iđoš

Potražnja za organskim proivodima u inostranstvu se ne smanjuje i čini se da je sve veća, a cene su često i četiri puta veče od konvencionalnih proizvodima, što garantuje dobru zaradu.

Sve više je onih koji se odlučuju i okreću iz konvencionalne ka ekološki osvešćenoj proizvodnji. U svetu je organska proizvodnja odavno uobičajena i veoma tražena, dok je u Srbiji tek u povoju. Međutim, u odnosu na prošlu godinu je 12 % više površine pod organskim proizvodima, što ukupno iznosi 23.500 hektara. Najviše je površina pod organskim žitaricama, voćem i vinogradima, a najmanje je zastupljeno povrće. Povećava se i broj životinja koje se gaje organski, te se povećava i površina pod krmnim i industrijskim biljem koji su namenjeni njihovoj ishrani. Međutim, još nije u značajnoj meri zastupljeno.

Tržišta razvijenih zemalja imaju veliku potrebu za uvozom organskih proizvoda, te je jedna od šansi srpske poljoprivrede proizvodnja istih. Reč je po proizvodima koji se uzgajaju na površinama sa zaštićenim geografskim poreklom ili onima čija se zaštita preporučuje.
Nažalost još uvek se ne koriste puni potencijali koje imamo. Mali Iđoš je jedna od opština koja ima 16.901 hektar najkvalitetnijeg obradivog zemljišta, kao i značajno botaničko područje Telečka III, ali ne koristi svoje potencijale i još uvek nema proizvođače koji su okrenuti organskoj proizvodnji, iako sama opština u svom drugoročnom planu to vidi kao svoju snagu.

Koji uslovi su neophodni za početak organske poljoprivrede?

Da biste se bavili organskom poljoprivredom potrebno je ispunjavati određene uslove: izolovanost zemljišnih parcela, stočarskih farmi i prerađivačkih kapaciteta od potencijalnih izvora zagađenja; usklađen razvoj biljne i stočarske proizvodnje; odgovarajuć kvalitet vode za navodnjavanje; osposobljenost i adekvatna obučenost stručnjaka i proizvođača za organsku poljoprivredu.

Što se tiče države, sve etape organskog uzgoja definisane su aktima o organskoj proizvodnji, a generalno organsku proizvodnju u Srbiji regulišu tri pravna akta:

* Zakon o organskoj proizvodnji.
* Pravilnik o kontroli i sertifikaciji u organskoj proizvodnji i metodama organske proizvodnje.
* Pravilnik o dokumentaciji koja se dostavlja ovlašćenoj kontrolnoj organizaciji radi izdavanja potvrde, kao i o uslovima i načinu prodaje organskih proizvoda.

Zašto se odlučiti za organsku proizvodnju?

Organska proizvodnja voća, povrća, žitarica, kao i uzgoj domaćih, autohtonih rasa životinja na ekološki način doprinose očuvanju prirodnih vrednosti zaštićenih područja. Organska proizvodnja znači obezbeđenje značajnih prihoda i bolji kvalitet života, takođe ne narušava se ekološki sklad.

Organski proizvodi su veoma traženi i na ceni u svetu, pa se ovi proizvodi mogu bez problema plasirati kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu.
Osim toga i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede daje novčane podsticaje za organsku proizvodnju za biljnu, stočarsku proizvodnju, kao i za sertifikaciju.
Veliki su izazovi sa kojima se organski proizvođači u Vojvodini suočavaju, ali pokrajina svakako ima veliku perspektivu za razvoj ovog vida proizvodnje, s obzirom na tradiciju u poljoprivredi i dobre uslove za agro-eko-etno turizam.

Koji su potencijali organske proizvodnje u opštini Mali Iđoš?

U Srbiji se najviše što se tiče organskih proizvoda gaje žitarice najčešće se gaje kukuruz i pšenica, koji su i najtraženiji na svetskom tržištu, a od industrijskog bilja suncokret i soja. Od krmnog bilja lucerka je najučestaliji zasad.

Organskih voćnjaka ima sve više – organske plantaže jabuka za domaću proizvodnju i izvoz sve su u većem broju, a pored jabuka tu su i šljive. Odlične cene otkupa za relativno kratki period uzgoja postižu jagode, a sve češće se gaje i maline i drugo bibičasto voće.

Mali Iđoš ima veliki potencijal za uzgoj svih ovih namirnica, ali i višanja po kojima je opština, a konkretno Feketić prepoznatljiv, pa čak se organizuju i dani višnje. Preduslov za organsku proizvodnju je gajenje autohtonih sorti, a u Feketiću se i gaji autohtona crna višnja. Plod višnje je takođe pogodan kao sirovina za industrijsku preradu u sokove, slatka, kao i za proizvodnju rakije.
Takođe, opština ima potencijal u razvoju organske živine, čiji uzgoj nije toliko zastupljen u Srbiji, ali svakako ima svoje tržište.

Zaključak: Vrednost izvoza organske proizvodnje u 2021. godini je porasla za više od 50 % i vrednost je bila 57,4 miliona evra. Iz Ministarstva poljoprivrede ističu da bi poljoprivrednici treba da se bave organskom proizvodnjom zbog profita i velike tražnje, te su zbog toga i uprostili procedure za konverziju iz konvencionalne u organsku proizvodnju. Zbog brojnih prednosti nadamo se da će opština Mali Iđoš znati da iskoristi svoju snagu i da će se uskoro upisati na listu uspešnih i opština koje su prepoznatljive po organskoj proizvodnji.