Od male kućne radionice do izgradnje savremene mlekare i etno brenda godine

Iako mlada, Melinda Batalo Balaž iz Čonoplje, sela nadomak Sombora, supruga i majka čak četvoro dece, uspešna je preduzetnica, te dobitnica najprestižnijih nagrada i priznanja. Početak njenog poslovnog puta nametnuo se sam po sebi. Udala se za Nikolu, koji je pre gotovo 20 godina kupivši pet krava pokrenuo poljoprivredno gazdinstvo, a za našu sagovornicu podrazumevalo se da će mu pružiti pomoć i podršku u poslu.

Iako mlada, Melinda Batalo Balaž iz Čonoplje, sela nadomak Sombora, supruga i majka čak četvoro dece, uspešna je preduzetnica, te dobitnica najprestižnijih nagrada i priznanja. Početak njenog poslovnog puta nametnuo se sam po sebi. Udala se za Nikolu, koji je pre gotovo 20 godina kupivši pet krava pokrenuo poljoprivredno gazdinstvo, a za našu sagovornicu podrazumevalo se da će mu pružiti pomoć i podršku u poslu.

“Želela sam da i sama doprinosim kućnom budžetu, a imajući u vidu da sam u međuvremenu rodila četvoro dece o kojima je trebalo brinuti, pomagala sam suprugu koliko su mi obaveze oko kuće i dece dozvoljavale. U svemu tome, želeći da iskoristim prednosti onoga što imamo na svom imanju, odlučila sam da počnem proizvoditi sir i jogurt za potrebe porodice“, započinje svoju priču Melinda Batalo Balaž.

Kroz veoma kratko vreme, Melindini sirevi i jogurti bili su sve traženiji proizvodi među njenom rodbinom i prijateljima, te je uz njihovu podršku rešila da započne proizvodnju za tržište.
“Dalek put smo prošli da bismo danas bili ovde gde jesmo. Početak prodaje po sistemu “s kućnog praga” doneo je prve ozbiljne mušterije, a reklama “od usta do usta” bio je najbolji put za osvajanje tržišta. U međuvremenu smo od naše male kućne radionice napravili ozbiljnu priču, završivši mlekaru i hladnjaču, te sada proizvodimo mnogo više.”

Ova vredna Čonopljanka, zahvaljujući svom entuzijazmu i posvećenosti u poslu, danas svoje sireve prodaje ne samo u Somboru i okolini, već u celoj Srbiji i šire. Nagrada „Business Women Awards“, koju je osvojila prošle godine, svrstala je Melindu među najuspešnije preduzetnice Srbije, a od tada pa do danas, priznanja nisu prestajala da pristižu. Zahvaljujući svojim proizvodima, Melinda Batalo Balaž osvojila je “Beogradskog pobednika” i “Prvi oskar Srbije”. Za novi ukus Balkana, za sir sa ukusom belog luka sa koprivom, osvojila je nagradu “Balkan Awards” , a za isti sir ponela je i laskavu titulu za najbolji etno brend u grupi mleko i mlečni proizvodi. Nagradu “Healthy awards” osvojila je za učešće na konferenciji i govoru o lekovitom svojstvu surutke, dok je nagrada na “Samitu uspešnih” još jedna u nizu Melindinih priznanja. Ove godine na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu osvojila je dve zlatne medalje, za trapist i za proizvodni program polutvrdih sireva. Pored svih obaveza, Melindina porodica izuzetno je humana, te se rado odaziva mnogim humanitarnim akcijama.

“Ponosna sam na sve što smo uradili do sad. Naravno, podrška u krugu porodice od presudnog je značaja. Danas sav mlečni program koji nudimo nastaje uz pomoć najsavremenije tehnologije, a ono što prednjači je izrada svežih polutvrdih sireva. Osim klasičnih, imamo i sireve sa različitim ukusima, pa se tako iz naše mlekare mogu poručiti oni sa ljutom tucanom paprikom, origanom, belim lukom i koprivom, maslinama, bosiljkom, orasima i mnogim drugim ukusima, a takođe imamo i dimljene varijante.”

Kako saznajemo od Melinde, među proizvodima koje nude jednako su traženi i beli sirevi u vodi, te krem sirevi u slanoj i neutralnoj varijanti, ali i trapist, jogurt i sitni sir, te Melindin omiljeni sir MRIĐ sa 4 ukusa, nazvan po početnim slovima Nikoline i njene dece: Mladena, Rajne, Irine i Đorđa.

Supruga, majka, domaćica, poljoprivrednica, preduzetnica, dama… Da, sve ovo istovremeno može da bude jedna žena u Srbiji, a Melinda Batalo Balaž pravi je dokaz za to.

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: