Od 1.jula veći računi za struju, gas i gorivo

Električna energija u Srbiji će od 1.jula biti skuplja zbog uvođenja nove državne takse, odnosno naknade za energetsku efikasnost.

Energetska efikasnost je nešto što ćemo morati da pojačamo. U različitim zemljama se sprovodi na različite načine i za to moraju da se izdvoje značajna sredstva. Energetska efikasnost je nešto što je jednako izgradnji novih energetskih objekata", kaže predsednica Vlade Ana Brnabić. 

Električna energija u Srbiji će od 1.jula biti skuplja zbog uvođenja nove državne takse, odnosno naknade za energetsku efikasnost.

Energetska efikasnost je nešto što ćemo morati da pojačamo. U različitim zemljama se sprovodi na različite načine i za to moraju da se izdvoje značajna sredstva. Energetska efikasnost je nešto što je jednako izgradnji novih energetskih objekata”, kaže predsednica Vlade Ana Brnabić. 

Konkretni plan države je da novac odlazi u Fond za energetsku efikasnost, da bi potom taj novac bio ponovo dostupan građanima bespovratno ili kroz kredite za unapređenje energetske efikasnosti zgrada, kuća i kupovinu energetski efikasne opreme. 

Od 1.jula taksa će iznositi 0,15 dinara po kubnom metru gasa, odnosno 0,015 dinara za struju. Tako će račun u domaćinstvu koje troši oko 875 kubnih metara gasa biti veći za oko 11 dinara, a na prosečni račun od 350 kilovatsati struje – 5,5 dinara. Takođe na cenu goriva ide naknada za energetsku efikasnost – 0,15 dinara ubiraće se od svakog prodatog litra. 

Fond za unapređenje energetske efikasnosti neće odmah imati toliko sredstava da reši sve probleme, ali će omogućiti formiranje jednog novog sistema koji će u budućnosti pomoći da se pomaže finansiranju zgradarstva, izolacije zgrada, stolarije, unapređenje sistema za grejanje i klimatizaciju.

Struka podržava osnivanja ovog Fonda i nada se da će se novac koji bude usmeravan u tu kasu koristiti transparentno, kaže za N1 urednica magazina Biznis i Ekonometar – Radojka Nikolić.

Sada uvećani računi, prema najavama iz države, u budućnosti građanima donose manje iznose za struju i gas, jer je, kako kažu,- taksa samo prvi korak ka energetski efikasnijoj Srbiji.

 

 

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: