Od 1. maja počinje primena e-faktura

Početak sprovođenja Zakona o elektronskim fakturama, kada je poslovanje između firmi i javnog sektora u pitanju, predviđe je za 1. maj 2022. godine.

Početak sprovođenja Zakona o elektronskim fakturama, kada je poslovanje između firmi i javnog sektora u pitanju, predviđe je za 1. maj 2022. godine.

Rok za ukupnu obaveznu primenu sistema e-faktura, za sada je 1. januar 2023. godine.

Državna sekretarka Ministarstva fininasija, Slavica Savičić je istakla da je zadovoljana nivoom pripremljenosti i da su svi tehnički aspekti za sprovođenje pripremljeni.

Kako će primena e-faktura izgledati u praksi

Kako bi poslovanje i privatnog i javnog sektora bilo u okviru Zakona, korisnici pre svega moraju da se registruju na SEF (sistem elektronskih faktura).

Korisnici javnih sredstava se dodatno registruju i na SUF (sistem za upravljanje fakturama) i tu primaju i čuvaju fakture.

Nakon završene registracije, možete unositi fakture na SEF. Ukoliko još uvek niste pronašli poslovni program koji je povezan sa SEF-om i koji će vam omogućiti jednostavno izdavanje faktura, ali i lak pristup podacima, fakture ćete unosite ručno, odnosno račun po račun.

Mladenka Pantović, računovođa Vizije, napominje da firme koje posluju sa javnim sektorom i koje će od 01.maja početi sa primenom e-faktura ne treba da se plaše novina.

“Prednost ove promene jeste to što je ona svima nepoznata. Dakle, svi se sa njom susrećemo prvi put, što znači da ćemo svi zajedno učiti kako primeniti odredbe Zakona u praksi. Osim toga, gotovo sve firme koje su vlasnice računovodstvenih softvera organizovaće obuke na kojima će korisnike podučiti kako da predaju i izdaju fakture preko njihovih poslovnih programa,” objašnjava Pantovićeva.

Ukoliko želite da se podsetite kako izgleda proces registracije na SEF, ali i kako i koliko se čuvaju račini koje šaljete, kliknite OVDE.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: